NATO’dan 30 bin kişilik birlik iddiası

NATO’nun 30 gün içinde harekete geçebilecek ve 30 bin askerden oluşacak bir birlik kurulmasını planladığı ileri sürüldü. Bu gücün yüzlerce savaş uçağı ve gemilerle donatılmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

NATO’dan 30 bin kişilik birlik iddiası

NATO’nun 30 gün içinde harekete geçebilecek ve 30 bin askerden oluşacak bir birliğin kurulmasını planladığı kaydedildi. Almanya’da yayımlanan ‘Welt am Sonntag’ gazetesindeki haberde, NATO’nun Rusya’dan yapılacak bir saldırıya karşı reaksiyon yeteneğini iyileştirmek istediği ifade ediliyor.

NATO diplomatlarına dayandırılan haberde, ittifakın kriz durumlarında 30 gün içinde harekete geçebilecek ve 30 bin askerin yer aldığı bir birlik oluşturmayı planladığı iddia edilerek, bu gücün yüzlerce savaş uçağı ve gemilerle donatılmasının öngörüldüğü savunuldu.

Haberde, bu yeni müdahale gücünün mevcut 20 bin kişilik NATO Mukabele Kuvveti’nin (NRF) yanında ek olarak kurulacağı iddia edildi.

NATO ülkelerinin savunma bakanlarının katılacağı ve gelecek hafta Brüksel’de yapılacak toplantıda bu konunun müzakere edileceği belirtilirken, haberde ayrıca, temmuz ayı ortasında yapılacak NATO devlet ve hükümet başkanları toplantısında bir açıklamanın yapılmasının beklendiği kaydedildi.

ALMANYA’YA ÖNCÜ ROL…

NATO çevrelerinde, yeni kurulacak birlikte Almanya’nın öncü rol oynayacağının ifade edildiği savunulurken, bir NATO diplomatının da, “caydırıcı ve savunmaya hazır olduğumuzu göstermek için daha hızlı olmalıyız ve çok sayıda askeri ve teçhizatı hızlı taşımamız lazım” sözlerini kullandığı kaydedildi.

Haberde, yeni müdahale gücünün kurulması inisiyatifinin ABD’den geldiği yazıldı. NATO’nun ayrıca ağır silah ve teçhizatı hızlı taşımak için ‘askeri hareketliliği’ geliştirmek istediğine işaret edilirken, bunun için altyapının iyileştirilmesi, idari engellerin azaltılması ve siyasi kararların alınmasının hızlandırılması gerektiği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X