NATO’dan Rusya’ya çağrı

NATO’dan yapılan açıklamada “Rusya’yı yeniden ve ivedilikle Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na (INF) tam ve kanıtlanabilir şekilde uymaya çağırıyoruz. Bu anlaşmayı korumak artık Rusya’ya düşmektedir” ifadesi kullanıldı.

NATO’dan Rusya’ya çağrı

Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na ilişkin ortak yazılı açıklama yapıldı. 

Açıklamada, INF Anlaşması’nın 30 yıldır NATO’nun güvenliğini sağlamaya önemli katkılar sağladığı vurgulanarak, müttefiklerin, Rusya’nın geliştirdiği yeni füze sistemiyle anlaşmayı ihlal ve Avro-Atlantik bölgesinin güvenliğini tehdit ettiği sonucuna vardığı bildirildi. 

ABD’nin, Rusya’nın INF Anlaşması’nı ihlal ettiği yönündeki bulgularının desteklendiği ifade edilen açıklamada, müttefiklerin, Rusya’ya endişelerini birçok kez dile getirdiği ancak Moskova yönetiminin bu endişelere “inkar ve gizleme” politikasıyla cevap verdiği kaydedildi.

“INF’yi korumak artık Rusya’ya düşüyor”

Açıklamada, Rusya’nın orta menzilli füzelerinin yakından takip edileceği belirtilirken, “Rusya’yı yeniden ve ivedilikle Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na tam ve kanıtlanabilir şekilde uymaya çağırıyoruz. Bu anlaşmayı korumak artık Rusya’ya düşmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin INF Anlaşması’na “tam olarak uyduğunun” altı çizilen açıklamada, ABD’nin anlaşmaya uyarken Rusya’nın ihlal etmesinin “sürdürülebilir” bir durum olmadığı belirtildi. 

“Rusya’nın anlaşmayı ihlali Avro-Atlantik bölgesinin güvenlik altyapısını zayıflatmaya yönelik genel davranışının bir parçasıdır.” değerlendirmesine yer verilen açıklamada, NATO müttefiklerinin bölgenin güvenliğini koruma konusunda kararlı olduğu vurgulandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X