NATO’dan Rusya’ya sert uyarı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’daki askerlerini geri çekmesi ve ayrılıkçılara destek vermeyi durdurması için Rusya’ya çağrısı yaptı.

NATO’dan Rusya’ya sert uyarı

AB savunma bakanlarının Letonya’nın başkenti Riga’daki gayriresmi toplantısına katılan Stoltenberg, basına yaptığı açıklamada, Ukrayna’da ateşkes ihlalinden ayrılıkçıları sorumlu tuttu.

Stoltenberg, “Ayrılıkçılar Debaltseve’de Ukrayna güçlerine gelişmiş silahlarla saldırdı. Rusya ayrılıkçıları ağır ve gelişmiş silahlar, asker sağlayarak ve eğitim vererek destekliyor” dedi. NATO Genel Sekreteri, Moskova yönetiminden “Ukrayna’nın doğusundaki tüm askerlerini geri çekmesi, ayrılıkçılara desteği kesmesi ve ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanarak Minsk anlaşmasına uymalarını sağlamasını” istedi.

Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye ve Ukrayna ordusunun modernizasyona katkı yapmaya devam edeceğini söyledi.

Ukrayna’nın doğusundaki Debaltseve kenti, ayrılıkçıların elindeki iki büyük kent Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgede stratejik öneme sahip. Debaltseve, ayrıca Ukrayna ordusunun kontrolündeki batıya uzanan karayolu ve demiryollarının üzerinde yer alıyor. Minsk’te geçen hafta yapılan zirve sonrası Ukrayna’da taraflar arasında pazar gününden itibaren başlayan ateşkes anlaşması olmasına rağmen son günlerde ayrılıkçıların bu kente saldırıları sürüyordu.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin başkanlığında toplanan AB savunma bakanları, Baltık ülkelerinde Rusya tehdidi algısının güçlendiği bir dönemde muhtemel “hibrid” savaşlara karşı strateji geliştirmeye çalışacak.

Rusya’nın silah kullanmadan Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki istikrarsızlık karşısında önemli bir Rus nüfusunu barındıran Baltık ülkeleri “gayrinizami yöntemlerin öne çıktığı hibrid savaşlara” hedef olmaktan endişe ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X