Nazım Hikmet 113 yaşında

Türk şiirinin büyük ustası, doğumunun 113 yılında Nilüfer Belediyesi’nin ‘Ben Bir İnsan: Nazım’ sergisiyle anıldı. Sergi, bir ay boyunca ziyaretçilere açık kalacak.

Nazım Hikmet 113 yaşında

DİLEK ATLI

Dizeleriyle insanları etkilemeyi sürdüren Türk şiirinin çınarı Nazım Hikmet, yurdun birçok yerinde anıldı. Nilüfer’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde de şairin 113. doğum yıldönümünde ‘Ben Bir İnsan: Nazım’ adlı bir sergi açıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in bir konuşma yaparak açtığı sergi büyük ilgi gördü. Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde geçen yıllarını, Bursa’daki dönemin edebiyat hayatını ve sosyal çevresini izlenime sunan sergide katılımcılara birer çınar fidanı hediye edildi. Sergi sonunda sanatçı Nida Ateş, bestelenmiş Nazım Hikmet şiirlerini seslendirdi. Sergi, bir ay boyunca ziyaretçilere açık kalacak.

KAPSAMLI SERGİ…

Yaşamının 12 yılını Bursa Cezaevi’nde geçiren Nazım Hikmet’in cezaevi yıllarında yaşadıklarını ve ürettiklerini gözler önüne seren sergide, Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı ve yazar Güney Özkılınç’ın kişisel arşivlerinden yararlanıldı.

Sergi küratörü Nejla Akgün, Ben Bir İnsan: Nazım sergisinde ustanın edebi kişiliğinin yanı sıra, cezaevinde kurduğu dokuma atölyesi bölümü, yetiştirdiği yazarlarla ilgili bölümlerin de yer aldığını belirterek şunları söyledi:

‘Nazım’ın kurduğu dokuma atölyesine cezaevi ağaları tepki gösterir. Nazım Hikmet, edebi eserler vermeye devam ederken, ölüm tehdidi aldığı bu ağalarla da mücadele edip dokuma yaparak para kazandı. Cezaevindeyken Orhan Kemal, Kemal Tahir, Memet Fuat, İbrahim Balaban gibi isimleri eğitmeyi sürdürdü. Bu edebi yönü ve eşi Piraye’ye yazdığı 21-22 şiiri, ustanın mektupları da sergide var. Ayrıca ustanın cezaevindeyken katıldığı açlık greviyle ilgili bir bölüm de yer alıyor.’

USTAYA SAYGI DURUŞU…

Serginin üç ay gibi bir süre içerisinde büyük bir dikkat ve özveriyle hazırlandığını vurgulayan Nilüfer Belediye Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise sergi açılışında yaptığı konuşmada, Ben Bir İnsan: Nazım sergisinin ustaya bir saygı duruşu niteliğinde olduğunun altını çizdi.

‘Vasiyetini yerine getirmeye çalışıyoruz’

Serginin açılışında Nazım Hikmet’ten bir şiir okuyan Başkan Mustafa Bozbey, ‘Bu sergiyle Türk şiirinin çınarının edebi yönünün yanı sıra, insan yönüne de değiniyoruz. Katılımcılara verilecek çınar fidanlarıyla da büyük usta Nazım’ın ‘Mezarıma çınar ağacı dikiniz’ vasiyetini yerine getirmeye çalışıyoruz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X