‘Neden sadece ben’ diyorsanız bir sebebi var!

Hepimiz üşüyoruz elbette! Ancak bazılarımız titremenin de eşlik ettiği sürekli üşüme halinde. Meslektaşınız serinlemek için klimayı açıyor, sizse elinizden gelse kalın yünlü bir battaniyenin altına kıvrılacak gibiyseniz altında yatan birçok neden olabilir

‘Neden sadece ben’ diyorsanız bir sebebi var!

Sürekli üşüme halinde olanlar için belli nedenleri bir araya getirdik.

TİROİD BEZİNİZ İYİ ÇALIŞMAYABİLİR

Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterince hormon üretmediği bir durumdur ve soğuk intoleransına neden olabilir. Tiroid hormonları metabolizma ve sıcaklığın düzenlenmesine yardımcı olur ve onlardan yoksun olduğumuzda üşümeye başlarız. Diğer hipotiroidi belirtileri yorgunluk ve düşük kalp atışı sayılabilir.

Nasıl düzeltilir: Bir doktora gidin. Tıbbi muayene, vücudunuzda gerekli miktarda tiroid hormonu olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olabilir.
 

iStock-642305100

YETERİNCE SU İÇMİYOR OLABİLİRSİNİZ

Su metabolizmanızı güçlendirir, vücudunuzun yiyecekleri parçalamasına ve enerji ve ısı yaratmasına yardımcı olur. Eğer susuz kalmışsanız, vücudunuzu ısıtan ısı ve enerjiden yoksun olabilirsiniz.

Ne yapmak gerekir: Yeterince su içtiğinizden emin olun. Eğer su içmek size çok tatsız geliyorsa ona lezzet katmanın bir çok yolu vardır: limon, nane, fesleğen, salatalık ve aklınıza gelebilecek başka bir şey.

ANEMİ OLABİLİR

Anemi, ellerinizde ve ayaklarınızda soğuk hissetmenizi sağlayacak başka bir tıbbi durumdur. Anemi, vücudunuz organ ve dokularınıza oksijen sağlayan kırmızı kan hücrelerinin bulunmadığı zaman ortaya çıkar. Hamilelik, menstrüasyon veya kan kaybı sırasında ya da zayıf demir emiliminden ve zayıf beslenmeden kaynaklanan vitamin eksikliği anemisinden kaynaklanan demir eksikliği anemisi vardır. Aneminin diğer semptomları arasında soluk cilt, artmış kalp hızı, yorgunluk ve baş ağrısı sayılabilir.

Nasıl düzeltilir: Kansızlık olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuzu görmeniz ve gerekli testleri yapmanız gerekir.
 

iStock-1057685568

YETERİNCE UYUMUYORSANIZ

İyi bir uyku vücut sıcaklığının düzenlenmesi için son derece önemlidir, bu nedenle, soğuktan titreyerek durmaya devam ederseniz, nedeni oldukça basit olabilir.

Nasıl düzeltilir: Günlük programınızı yeniden gözden geçirin ve uyku için yeterli zaman olduğundan emin olun.

RAYNAUD FENOMENİ OLABİLİR

Raynaud fenomeni ya da Raynaud, uzuvlarda oluşan bir kan dolaşım rahatsızlığıdır. Ttanımak kolaydır; parmaklarınızı veya ayak parmaklarınızı beyaz veya maviye çevirir. Arterleri etkileyen, parmak ve ayak parmaklarına kan akışını azaltan ve onları soğuk hissettiren nadir görülen bir hastalıktır.

Nasıl düzeltilir: Bir doktora gidin. Raynaud soğuk sıcaklık, stres, bazı kimyasallarla temas ve diğer faktörler tarafından tetiklenebilir. Tedavi, tetikleyicileri ortadan kaldırmaya yardımcı olan ilaçları, ameliyatı ve yaşam tarzı değişikliklerini içerir.
 

Raynaud
 

ÇOK ZAYIF OLABİLİRSİNİZ

Düşük kilonuzda, sizi soğuktan izole etmek için yeterli vücut yağınız yoktur. Eğer kasıtlı olarak kilo kaybediyorsanız ve kalorileri azaltıyorsanız veya yeterince tüketmiyorsanız, bu durum metabolizmanızı bozabilir ve sıcaklık düzenlemenizi etkileyebilir.

Nasıl düzeltilir: Yaşınıza ve sağlık durumunuza uygun, sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulayın.

KAN DOLAŞIMINIZ KÖTÜ OLABİLİR

Periferik arter hastalığı, arterlerin organlara ve dokulara kan verememesinde başarısızlığa ve bizi soğuk hissetirmesine neden olabilir. Atardamarlarda plak biriktiğinde (ateroskleroz), atardamarların daralması, ellerin ve ayakların kan akışını etkileyerek soğukluğa ve uyuşukluğa neden olur.

Nasıl düzeltilir: Bir doktora gidin. Periferik arter hastalığının tedavisi, bazı durumlarda ameliyat dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerini (örneğin sigarayı bırakmak gibi) ve tıbbi tedaviyi içerir.

Gördüğünüz gibi, her zaman soğuk algınlığının altında yatan bazı tıbbi durumlar olabilir ve bir doktora görünmek en iyi seçenektir.
 

iStock-867351586
 

İLGİNÇ BİR GERÇEK: KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA ÇOK ÜŞÜMEKTEDİR

Araştırmalar, kadınların erkeklerden daha üşüdüğünü ve kadınlar için rahat bir oda sıcaklığının 25 ° C, erkekler için ise 22 ° C olduğunu göstermiştir. Bilimin bu fenomen için birkaç açıklaması vardır. Kadınlık hormonu östrojen, kanı hafifçe kalınlaştırır, bu da kılcal damarlara kan akışının azalmasına neden olabilir. Metabolizma hızı da bir rol oynayabilir: kadınlar erkeklerden daha düşük bir metabolik hıza sahip olma eğilimindedir ve vücutlarını ısıtmak için daha az kalori yakarlar. Öyleyse, bir erkekseniz ve kadın partnerinizin gizlice her an ısıyı açtığını fark ederseniz, nedenini biliyorsunuzdur.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X