Nijerya sokaklarında melodilerle zanaatkarlık yapıyorlar

Batı Afrika ülkesi Nijerya’da seyyar terzi ve ayakkabı tamircisi gibi zanaatkarlar taşıdıkları kutularla çıkardıkları melodilerle sokaklarda kendilerine müşteri arıyor.

Nijerya sokaklarında melodilerle zanaatkarlık yapıyorlar

Ülkedeki seyyar zanaatkarlar, içinde malzemelerinin de olduğu kutulardan duyulan ve her meslek grubuna göre değişen, yerel dilde ‘melodi’ anlamına gelen ‘kidalar’ sayesinde müşterileriyle buluşuyor.

49 yaşındaki Ebubekir Mamuda da Abuja sokaklarında, kidayla müşteri arayan binlerce seyyar ayakkabı tamircisinden biri.

Mamuda, mesleğe yaklaşık 11 yıl önce kendi köyünde terlik dikerek başladığını anlattı.

Özellikle kırsal kesimde, kıyafet ve ayakkabının çok değerli ve pahalı olduğunu belirten Mamuda, ‘Köyde eğer yeni bir ayakkabı aldıysanız gözünüz gibi bakarsınız çünkü ikincisini alma lüksünüz yok. Yıpranmaya başlayınca da hemen tamir ettirirsiniz. Burada işte ayakkabı tamircileri çok önemlidir. Ben de kendi köyümde yeni ayakkabıları ve yırtılan terlikleri dikerek bu işe başladım’ dedi.

YORUCU MESAİ…

İşini yaparken çok yorulduğunu söyleyen Mamuda, kalabalık yerlerde dinlenmeyi tercih ettiğini böylece müşterilerin kendilerini görüp gelebildiğini söyledi.

Mamuda, her gün 15-20 kilometre yürüyerek 30-40 ayakkabı ya da terlik tamir ettiğini ve 2 bin naira (20 Türk lirası) kazandığını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X