Nilüfer`de demokrasi şenliği

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin organizasyonuyla vatandaşlar Türkiye`de ilk defa sandığa giderek mahalle komitesi üyelerini belirledi.

Nilüfer`de demokrasi şenliği
Bursa’da Nilüferliler hafta sonunda sandık başına gitti. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin demokrasiyi yerelden yaygınlaştırmak amacıyla 2009 yılında hayata geçirdiği mahalle komiteleri yapılan seçimle yeniden belirlendi. Nilüfer’in 64 mahallesinde kurulan sandıklarda vatandaşlar oy kullanırken, kent yönetiminde söz sahibi olmak isteyen yaklaşık bin iki yüz aday mahalle komitelerinde yer alabilmek için yarıştı.
 
Özlüce Mahallesi Muhtarlığı’nda oy kullanan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer’de belediye başkanının ya da üst yöneticilerin değil, halkın ne söylediğinin önemli olduğunu vurguladı.
 
Bozbey, “Ülkemizdeki demokrasi anlayışını eğer biz apartmandan, sokaktan mahalleye, mahalleden kente, kentten de ülkeye yayabilirsek, o zaman ülkemize demokrasi gelecektir. Belirli mevkilerde olanların ne söylediği değil, o hizmeti talep edenlerin, hizmeti kullananların ve hak edenlerin ne söyleyeceği önem kazanacaktır. Ülkemizde hava, su ve ekmek kadar ihtiyaç olan demokrasi, özgürlük ve barış taleplerini ancak bu şekilde ortaya koyabiliriz” şeklinde konuştu.
 
Bozbey, mahalle komitelerinin kentlilik bilincini oluşturacağını belirterek, yurttaşların alınan kararlar doğrultusunda yapılan hizmetlere sahip çıkacağını ifade etti.
 
Demokrasinin önemine de değinen Bozbey, “Yerelden genele bu demokrasi anlayışını güçlendirdiğimiz takdirde ülkemizde gerçekten özgürlüklerin ve barışın var olduğu, birlikte yaşamanın güzel olduğu, Misak-ı Milli sınırlarıyla çizilmiş Anadolu coğrafyasında oluşan bu topraklarda, gerçekten huzur ve mutluluk içinde hep birlikte, kimseyi ötekileştirmeden yaşayacağımıza inancım sonsuz. Bu inançla hareket ediyoruz” diye konuştu.
Hafta sonunda sandık başına gelerek oy kullanan ve mahalle komitesi üyeliğine aday olan Nilüferliler’e teşekkür eden Bozbey, “Artık demokrasi, özgürlükler ve katılımcı demokrasi diye yıllardır bahsedilen kavram Nilüfer’den yükselecek. Ülkemizde barışın ve huzurun egemen olduğu bir ortamın oluşacağına inanıyoruz. Bugün oy kullanarak demokrasiye ve demokrasi bilincinin gelişmesinde ‘ben de varım’ diyerek aday olan, burada demokrasi adına çalışma yürüten ve emek sarf eden tüm halkımıza geleceğimiz adına gönülden teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.
 
Nilüfer Belediyesi tarafından başlatılan ‘mahalle komiteleri’ uygulaması Türkiye’de mahalle ölçeğinde yerel yönetim birimi oluşturmak açısından öncü bir nitelik taşıyor. Nilüfer Kent Konseyi üzerinden kurulan mahalle komiteleri ile vatandaşların karar süreçlerine katılımı sağlanıyor. Komite, muhtarın başkanlığında 2 başkan yardımcısı ve bir yazman ile mahalle komitesini Nilüfer Kent Konseyi’nde temsil edecek üyeden oluşuyor. Azalar, sağlık ocağı, spor kulüpleri, cami derneği gibi örgütlenmelerin temsilcileri doğal üyeler olarak görev alıyor. Mahallenin öncelikli sorunlarının masaya yatırıldığı komite toplantılarında çok aktörlü, katılımcı bir süreç işletilmeye çalışılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X