Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl iki kez verildi

Geçen yıl taciz skandalı nedeniyle verilmeyen 2018 Edebiyat Ödülü’nü bu yıl Polonyalı yazar Olga Tokarczuk alırken, 2019 Nobel Ödülü’nün sahibi ise Avusturyalı yazar Peter Handke oldu. 

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl iki kez verildi

Akademi, Handke’nin 2019 ödülünü ‘dilbilimsel bir ustalıkla insan deneyiminin özelliklerini araştıran etkili çalışması için kazandığını’ açıkladı.  Tokarczuk’un ise ‘ansiklopedik tutkuyla hayal gücünün sınırlarını aşan bir anlatım kullandığı’ belirtildi.  Polonyalı Tokarczuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan 15. kadın yazar oldu. 

Polonya’nın en başarılı yazarlarından biri olarak görülen Tokarczuk eserleri ile bugüne dek Polonya’da ve Polonya dışında birçok ödüle layık görüldü. 

Avusturyalı yazar Peter Handke’nin ilk roman denemesi olan Die Hornissen Suhrkamp Yayınevi tarafından yayınladı. Eserinde 1971 yılında annesinin intiharının etkisini Mutsuzluğa Doyum adlı romanına konu edindi. 1967’de Hauptmann Ödülü’nü, 1973’te Büchner Ödülü’nü, daha sonra da Kafka Ödülü’nü kazandı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X