Nobel’i paylaştılar

Bu yılki Nobel Tıp Ödülü, ABD’li William Kaelin Jr, Britanyalı Peter Ratcliffe ve ABD’li Gregg Semenza’nın oldu.  Ödül, ‘hücrelerin oksijen mevcudiyetini nasıl algıladıklarına ve adapte olduklarına dair keşifler’ alanındaki çalışmaları nedeniyle verildi.

Nobel’i paylaştılar

Nobel Tıp Ödülü bu yıl Amerikalı William Kaelin ve Gregg Semenza ile İngiliz Peter Ratcliffe’e verildi. 
Harvard Üniversitesi’nde onkoloji profesörü olan ABD’li 61 yaşındaki Kaelin Jr., ‘tümör baskılayıcı proteinler’ üzerine çalışmalar yürütüyor.

Oxford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Britanyalı moleküler biyolog Ratcliffe, ‘hipoksiye hücresel reaksiyonlar’ alanında araştırmalar yapıyor.

John Hopkins Üniversitesi’nde onkoloji alanında çalışan Semenza, ‘kanser hücrelerinin oksijensiz ortamlara adapte olmasını sağlayan HIF-1’i (hipoksiye bağlı faktörler)’ keşfedilmesiyle tanınıyor.

830 BİN EURO’LUK ÖDÜL 

Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, hücrelerin oksijen kullanıma ilişkin moleküler mekanizmaların keşfi nedeniyle bilim insanları Kaelin, Ratcliffe ve Semenza’nın ödüle layık görüldüğü belirtildi.
Nobel jürisi, bu mekanizmaların keşfinin çok sayıda hastalığın tedavisi için büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu keşfin, kansızlık, kanser ve daha birçok hastalığın tedavisinde geliştirilecek stratejinin önünü açtığı kaydedildi. 830 bin Euro tutarındaki Nobel Tıp Ödülü 10 Aralık’ta Stockholm’de düzenlenecek törenle sahiplerine verilecik.
Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, İsveç’in başkenti Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’ndeki Nobel Meclisi tarafından veriliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X