Nohut pişirirken karbonat eklerseniz..

Başta nohut, kuru fasulye olmak üzere bakliyatları hem lezzetli ve doyurucu hem de protein deposu olması sebebiyle sık sık sofralarımıza davet etmeye ve besleyiciliğinden faydalanmaya çalışıyoruz.

Nohut pişirirken karbonat eklerseniz..

Nohudu ne kadar pişirirseniz pişirin bazen bir türlü yumuşamadığı ve tam olarak pişmediği zamanlar oluyor, değil mi? Ocakta saatlerce kaynasa da hala sert kalan nohutlar canınızı sıkıyor, akşam yemeğine yetişmeyecek diye endişe etmeye başlıyorsanız, aslında bu sorunun önüne geçmenin de çok kolay bir yolu var.

Nohudun ıslama suyuna eklenen karbonat ne işe yarıyor?

Nohudun daha kolay pişmesi ve daha lezzetli olması için bir gece önceden ıslatılması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Ancak buna rağmen nohut pişmiyor, taneleri taş gibi sert kalıyor ve asla yumuşamıyorsa bir malzemeden yardım almalısınız.

Özellikle ithal olmayan, yerli nohut türlerinde gözüken yumuşamama sorununun önüne geçmek için yapmanız gereken bir gece önce nohutları bıraktığınız ıslama suyuna yarım çay kaşığı karbonat eklemek. Zira karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlarken zarlarının çıkmasını sağlayarak pişirme süresini de kısaltacak. Ayrıca nohut yedikten sonra oluşan gazın da önüne geçecek.

nohut-yemegi-tarifi.jpg

Ama karbonat eklemeyi düşünenler için bir de uyarımız var. Nohudun tam kıvamında ve zamanında pişmesine yardımcı olsa da karbonatın diğer yandan nohudun içindeki vitamin ve minerallerin yok olmasına yol açtığı söyleniyor. Ama bu yöntemde karbonatı çok az miktarda ıslama suyuna eklediğiniz ve sonradan bu suyu süzdüğünüz için karbonatın bu yan etkisinden daha az etkilenmeniz olası.

Ama yine de “Öyleyse yok ben karbonat kullanmayayım derseniz” de farklı yollar da mevcut.

Nohudu yumuşatmanın başka yolları da var

Karbonat, bu özellikleriyle uzun yıllardır nohut ve kuru fasulyeyi pişirmede en büyük yardımcı. Ama onun kadar etkili olmasa da başka yöntemler de mevcut.

Haşlama suyuna ekleyeceğiniz birkaç damla limon da nohutların daha hızlı yumuşamasına yardım edecektir. Ama burada dikkat etmeniz gereken nokta limonun asidik bir yapıda olması nedeniyle taşmalara sebep olabileceği. Bu yüzden pişirdiğiniz tencere küçükse bu taşma riskini daha çok göz önünde bulundurmalısınız.

Diğer yandan yine bir gece önce suda bekleyen nohutların pişerken daha çabuk yumuşaması ve piştiğinde sert kalmaması, ağza diri diri gelmemesi için karbonat yerine bir çay kaşığı toz şeker ya da bir adet küp şeker ekleyenlerin de olduğunu söyleyelim.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X