Nükleer anlaşmayı kurtarma çabası

Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin, İran ile nükleer anlaşmayı kurtarmak için bu hafta Viyana’da bir araya geliyor. Toplantıda yeni bir anlaşmanın gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Nükleer anlaşmayı kurtarma çabası

Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre, ABD’nin çekilme kararı aldığı anlaşmayı kurtarmak için anlaşmada imzası olan diğer ülkeler bu hafta Viyana’da bir araya geliyor.

Uluslararası toplum, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilme kararı sonrası, Tahran’ın nükleer programını enerji üretimiyle kısıtlı tutmasına karşılık İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşmanın devamı için seferber oldu.

Habere göre Viyana’daki toplantıya üst düzey Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreteri Helga Schmid de katılacak. Toplantıya ABD’nin katılmayacağı belirtilirken, İran’ın katılımının ise henüz netleşmediği ifade edildi. 

MALİ YARDIM…

Viyana’da 2015 anlaşmasına benzer yeni bir anlaşmanın tartışılacağı, ancak bu kez İran’ın balistik füze programının ve bölgesel rolünün sınırlandırılmasının da gündeme gelmesinin beklendiği kaydedildi.

Yeni anlaşmanın ayrıca, İran’a mali yardımı içerebileceği ifade edilirken, diplomatların ABD yaptırımlarına karşı AB’nin savunma stratejilerini de tartışacağı belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Sofya’daki AB zirvesinde yaptığı açıklamada ‘AB Komisyonu olarak Avrupalı firmaları korumak görevimiz. Tekrar engelleme statüsü düzenlemesine dönüş sürecini başlattık’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X