Nükleere veda

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore ile temas öncesi nükleer denemelerini durdurdu. Pyongyang yönetimi, kıtalararası füze atışının da askıya alındığını açıkladı.

Nükleere veda

Kuzey Kore ile Güney Kore ve ABD arasında gerçekleşmesi beklenen zirveden önce Pyonyang yönetiminden sürpriz bir adım geldi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, tüm nükleer denemeleri durdurma kararı aldı. Kim, ‘Nükleer silah geliştirme sürecini tamamladık. Bugünden geçerli olmak üzere nükleer denemeleri durduruyoruz. Kıtalar arası füze denemeleri dahil. Artık bunlara gerek yok’ dedi. Kuzey Kore lideri, bir nükleer deneme tesisini de kapatacaklarını açıklayarak, ‘Tesis görevini tamamladı’ diye konuştu.

Kuzey Kore Haber Ajansı KCNA’nın açıklamasında de, kararın ülke ekonomisinin ‘lehine bir uluslararası ortam’ yaratmak için komşu ülkeler ve uluslararası toplumla ‘yakın temas ve aktif diyaloğa olanak sağlayacağı’ kaydedildi. Kuzey Kore’nin ‘güçlü bir sosyalist ekonomi inşa etmeye ve insanların hayat standartlarını geliştirmeye odaklanacağı’ belirtildi.

OLUMLU KARŞILANDI

Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerini durdurma kararı, uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılandı.

ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili tweet’inde, ‘Kuzey Kore tüm nükleer testleri durdurmayı ve büyük bir nükleer tesisi kapatmayı kabul etti. Bu Kuzey Kore ve dünya için çok iyi bir haber, büyük bir aşama kaydedildi! Zirvemizi iple çekiyorum’ ifadelerini kullandı.

Güney Kore de kararı ‘Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik anlamlı bir adım’ olarak tanımladı.

Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Lu Kang da Kore Yardımadası’ndaki ekonomik kalkınma ve nükleer silahlardan arınma sürecini ‘diyalog ve istişareler aracılığıyla’ destekleyeceklerini belirtti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise Kuzey Kore’nin adımını memnuniyetle karşıladığını ancak söz konusu kararın ‘teyit edilebilir bir nükleer silahlardan arınmayla sonuçlanması gerektiğinin’ altını çizdi.

Yazılı açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un,  füze ve nükleer silah programını askıya aldığını ilan etmesini, ‘Kore Yarımadası’ndaki gerilimin azaltılması için atılmış önemli bir adım’ olarak gördüklerini duyurdu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X