Obama’dan başsağlığı mesajı

ABD Başkanı Obama, terör örgütü IŞİD’in alıkoyduğu ve koalisyon ülkelerinin Suriye’deki hava saldırısında öldüğü öne sürülen Amerikalı Kayla Jean Mueller’in ailesine başsağlığı diledi.

Obama’dan başsağlığı mesajı

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, “Kayla Jean Mueller’in öldüğünü öğrenmekten derin üzüntü duyuyoruz. Amerikalılar adına, Michelle (Obama) ve ben, Kayla’nın ailesine ve sevenlerine en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Bu inanılmaz derecede zor zamanlarında, ülkemiz onların acısını paylaşıyor” ifadesini kullandı.

Dünyanın birçok yerinde gönüllü olarak çalışan Mueller’in hayatını insanlara yardım etmeye adadığını belirten Obama, açıklamasında “Kayla’nın yardıma ihtiyacı olanlara kendini adaması ve bu uğurdaki sevdası, bizlere, insanlığın temel ahlakının, en büyük kötülükler arasında bile yaşayabileceğini gösteriyor” ifadesine yer verdi.

“Ne zaman ve nasıl öldüğü henüz teyit edilmedi”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Mueller’in ölüm nedeninin teyit edilemediğini söyledi.

Suriye’de başka ABD vatandaşlarının kayıp olduğuna dair bilgilere işaret eden Psaki, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermektense kaçındı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby de Mueller’in ölümünden IŞİD’in sorumlu olduğunu, ancak Mueller’in ne zaman ve nasıl öldüğünü şu anda teyit edemediklerini bildirdi.  

“Hiç kimsenin ABD ordusu kadar dikkatli operasyon planları yapamayacağını” ifade eden Kirby, “Hiçbir soruya yer bırakmadan söyleyebilirim ki, birkaç gün önce yapılan hava saldırısı da aynı özen ve dikkatle koordine edildi, planlandı ve yerine getirildi. Bu hava saldırının sonucu olarak da herhangi bir sivil kayıp olduğuna dair hiçbir işaret yok” dedi.

  

Kirby, vurdukları yerin de IŞİD’in silah deposu olması nedeniyle meşru bir hedef olduğunu belirterek, bu depoyu daha önce de en az iki kez vurduklarını, IŞİD’in kullanmaya devam etmesi nedeniyle tekrar hedef aldıklarını kaydetti.

Obama, IŞİD’e karşı yetki teklifini sunmaya hazırlanıyor

Öte yandan ABD Başkanı Obama, Kongre’ye IŞİD’e karşı askeri güç kullanım yetkisine yönelik üzerinde çalıştığı teklif metnini gelecek günlerde resmen sunmaya hazırlanıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, konuyla ilgili sorular üzerine, ABD Başkanı Obama’nın, Kongre’nin IŞİD’e karşı yeni bir askeri güç yetki yasası geçirmek için iki partinin de desteğini alan bir adım atmasını arzuladığını belirterek, Kongre’nin bu yönde nispeten yakın bir zamanda harekete geçeceğinden umutlu olduklarını dile getirdi.

Earnest, 11 Eylül saldırılarının hemen sonrasında çıkarılan yasa altında IŞİD’e karşı askeri eylem için gereken yetkiye zaten sahip olduklarını ancak Obama’nın, Kongre’den yeni bir yetkinin geçmesinin, ABD’nin Obama’nın IŞİD stratejisinin arkasında bir bütün olarak durduğunun dosta ve düşmana gösterilmesi bakımından “güçlü bir sembol” niteliği taşıyacağına inandığını kaydetti. 

Earnest, “Başkan (Obama), bu mesajın iki partinin de desteğini alması halinde daha da güçlü olacağına inanıyor” dedi.

Yönetim yetkililerinin, Kongre’nin her iki kanadında hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler’le, iki partinin de desteğini alabilecek bir metin ortaya çıkarmak için görüşmeler yaptığını ifade eden Earnest, son günlerde de metnin yönetim tarafından Kongre’ye resmen sunulabilecek şekilde nihai hale dönüştürülmesi çabası kapsamında bu görüşmelerin hızlandırıldığı bilgisini verdi. 

Metni nispeten yakın zamanda Kongre’ye sunmayı umduklarını kaydeden Earnest, Kongre’nin de bu yasal metin üzerinde gecikmeden adım atmasını ümit ettiklerini söyledi.

“Suriye hükümetiyle bilgi paylaşımında bulunulmadı”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de koalisyonun IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarında Suriye hükümetiyle önceden bilgi paylaşımında bulunmadıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki’ye, günlük basın brifinginde, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye verdiği röportajda, IŞİD’e yönelik uluslararası koalisyonun hava saldırılarında Irak ve başka ülkeler üzerinden bilgi aldıklarını söylediği hatırlatıldı. 

Suriye’de rejimle herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadıklarını vurgulayan Psaki, “ABD uçaklarıyla angajmana girmemeleri noktasında Suriye’yi uyardık. Rejimin iznini istemedik. Eylemlerimizle ilgili Suriye hükümetiyle işbirliği yapmadık. Suriyelilere askeri seviyede ön bildirimde bulunmadık veya spesifik hedeflere yönelik zamanlamanın işaretini vermedik. IŞİD’in toprak kazanmasına ortamı yaratan Esed rejimi ile birlikte çalışamayız” diye konuştu.

Bir soru üzerine Beşşar Esed’e yönelik düşüncelerinin değişmediğini ifade eden Psaki, “Esed tüm meşruiyetini kaybetti ve gitmeli. Bunu, Ağustos 2011’den beri söylüyoruz. Esed’in liderliği altında istikrarlı kapsayıcı bir Suriye olamaz” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X