Obama’dan ‘Ferguson’ yorumu

ABD Başkanı Barack Obama, Adalet Bakanlığının Ferguson polisinin uygulamaları hakkındaki soruşturmasının, “bozuk ve ırk ayrımcılığını içeren sistemi” gözler önüne serdiğini söyledi.

Obama’dan ‘Ferguson’ yorumu

South Carolina eyaletindeki bir okulda düzenlenen mitingde konuşan Obama, izleyicilerden birinin sorusu üzerine, Adalet Bakanlığının geçen yaz silahsız siyahi bir gencin beyaz polis memuru tarafından öldürülmesinin yarattığı infialle gündeme gelen Missouri eyaletinin Ferguson kasabasındaki polis uygulamaları hakkındaki soruşturmaya değindi.

Bakanlığın bu hafta içinde açıkladığı, Ferguson polisinin siyahilere karşı ırkçı davrandığı tespitini içeren raporun “bozuk ve ırk ayrımcılığı içeren bir sistemi” ortaya koyduğunu belirten Obama, Ferguson polisinin “baskıcı ve taciz eden” davranışlar sergilediğini, soruşturmacıların sadece polislerin e-postalarına baktıklarında bile önyargıları görebilmesinin dikkat çekici olduğunu kaydetti.  

Raporda, Ferguson polisi ve belediye çalışanlarının e-postalarında Obama’ya karşı bile ırkçı e-postalar yer aldığı belirtilmişti. Bu e-postalardan birinde Obama’nın çok uzun süre başkanlık yapamayacağı, çünkü bir “siyahinin dört yıl boyunca sabit işte kalmasının mümkün olmadığı”nın yazıldığı görülmüş, başka bir mailde Obama’nın şempanze olarak gösterildiği ortaya çıkmıştı. 

“Ülke genelinin tipik örneği değil ama izole bir vaka da değil”

Öte yandan Obama, SiriusXM radyo kanalına verdiği mülakatta da, Bakanlığın raporunda görülen ırk ayrımcılığı uygulamalarının aslında sadece Ferguson’a mahsus olmadığını, burayı aşan bir boyutunun bulunduğunu söyledi. 

Obama, “Bunun ülke genelinde yaşananların tipik örneği olduğunu düşünmüyorum ama bu izole bir vaka da değil” değerlendirmesini yaptı.

Hükümet ve toplumların Afrikalı Amerikalılar ile güvenlik birimleri arasındaki benzer sorunlarla yüzleşmesi gerektiğine inandığını anlatan Obama, ülkedeki bazı toplumlarla güvenlik birimleri arasındaki güven sorununa işaret etti. Obama, teşkilatların hesap verebilirliği ve sadece belirli kesimleri değil tüm halkı koruması noktasında bazı eksiklikler bulunduğu görüşünü dile getirdi. 

Obama Selma’ya gidecek

Öte yandan Obama, yarın, 50 yıl önce Alabama eyaletinin Selma kentinde yaşanan ve ABD’de “Kanlı Pazar” olarak bilinen, siyahilerin oy kullanma hakkı için yaptığı protesto yürüyüşünün yıl dönümü etkinliğine katılacak. 

Konuyla ilgili başka bir radyo mülakatında, sivil haklara yönelik mücadelenin “tamamlanmamış bir proje” olduğunu, daha yapılması gereken işler bulunduğunu aktaran Obama, toplumlara ve polislere, aralarındaki gerilimleri çözmek için birlikte çalışmaları ve “böyle gelmiş böyle gider, çünkü herkes ırkçı” gibi yaklaşımlar içerisine girmemeleri çağrısında bulundu. 

Obama, “Bu iyi bir çözüm değil. Selma’daki insanların yaptığı bu değildi” ifadesini kullandı.

Selma’daki “Kanlı Pazar” yürüyüşünde yüzlerce siyahi, Edmund Pettus Köprüsü’nü geçerken polisin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. 

“Gerekiyorsa orayı boşaltmaya da hazırız”

ABD Adalet Bakanı Eric Holder da Bakanlık olarak Ferguson’daki polis teşkilatında reforma gidilmesi için tüm yetkilerini kullanacaklarını belirterek, gerekise tüm polis teşkilatını boşaltmaya dahi hazır olduklarını kaydetti. 

ABD Adalet Bakanlığı, silahsız siyahi genç Michael Brown’ın geçen yıl Ağustos ayında beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmesi sonrasında başlattığı soruşturmanın sonuçlarına dayanarak bu hafta içinde bir rapor açıklamıştı. Raporda, Ferguson polisinin siyahi nüfusa ırkçı ve ayrımcı uygulamalar sergilediği ve anayasal haklarını “rutin ve sistematik biçimde” ihlal ettiği tespitine yer verilmişti. Polisin siyahilere muamelesi hakkında verilerin yer aldığı raporda, yargı ve polis yetkilileri arasında e-posta yazışmalarında ırkçı mesajların bulunduğu da ortaya çıkarılmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X