‘Okullarda ‘mobbing’ tahmin edilenden fazla” 

Eğitim-İş Sendikası’nın Bursa ve ilçelerindeki okullarda ‘mobing düzeyine’ yönelik yaptığı anket, mobbingin tahmin edildiğinden daha yaygın olarak yaşandığının ortaya çıkardı. 

‘Okullarda ‘mobbing’ tahmin edilenden fazla” 

Eğitim-İş Sendikası’nın okullarda mobbing (psikolojik baskı) düzeyini ele alan yaptığı araştırma yaptı. İlginç sonuçlar ortaya çıkardı. Mart-Nisan ayları arasında, Bursa ve ilçelerindeki okullarda görev yapan 2 bin 144 katılımcı ile yüz yüze yapılan anketin sonuçları Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım’ın da katıldığı toplantıyla kamuoyuna açıklandı. 

“BASKILAR GİDEREK ARTIYOR”…

Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, eğitim çalışanları üzerinde, özellikle idareci kaynaklı baskıların giderek arttığını belirterek, bu baskılar nedeniyle işyeri barışının bozulduğunu, iş motivasyonunu kaybeden öğretmen ve eğitim çalışanlarının sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Bu alanda en önemli olumsuzluğu ise öğrencilerin yaşadığını vurgulayan Yıldırım, bu çalışmada temel amaçlarının okullarda yaşanan mobbingin düzeyini ve türlerini tespit etmek ve eğitim çalışanlarını daha duyarlı hale getirerek, farkındalıklarını yükseltmek olduğunu ifade etti. 

MÜCADELE ÇAĞRISI…

Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona, sonuçlara bakıldığında, mobbingin tahmin edildiğinden daha yaygın olarak yaşandığının anlaşıldığını ifade ederek, bu durumun öğretmenlerin mesleki verimlerini düşürürken, eğitim ortamını da olumsuz etkilediğini belirtti. Bu konudaki taleplerine de sıralayan Rona, “Mobbinge karşı acil bir eylem planının uygulamaya alınmalıdır. Ülkemizin geleceği için eğitimin paydaşı olan tüm kişi ve kurumları, çocuklarımızın sağlıklı ve huzurlu okul ortamına kavuşmaları, öğretmenlerimizin motivasyonunu arttırmakiçin mobbinge karşı duyarlı olmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. 

ANKETTE ÇARPICI SONUÇLAR…

Katılımcıların yüzde 51’i kişiye göre tavır belirlendiğini belirtirken, yüzde 53’ü idarenin ders programı gibi planlamalarında ayrımcılığa tabi tutulduğunu, yüzde 38’i hakkında dedikodu yayıldığına inanıyor. Öğretmenlerin yüzde 62’si kameralar tarafından izlendiğini belirtirken, yüzde 50’si başarının taktir edilmesinde ayrımcılık yapıldığını, yüzde 35’i işini eksiksiz yapsa da mutlaka bir kusur bulunduğunu, yüzde 32’si de kendisine aynı statüde olduğu kişilerden daha fazla iş yüklendiğini söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 67’si ise bulunduğu okuldan başka bir okulda görev yapmak istiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X