Olay ramazan özel: 13 Mayıs 2019

İl Müftülüğü’nden Bursalılara ramazan hediyesi… Kur ’an ayetleri, seçilmiş hadisler, İslam alimlerine ilişkin bilgiler, öneriler ramazan boyunca her gün Olay’da…

Olay ramazan özel: 13 Mayıs 2019

İSRAF

İsraf, lügatte taşırma, haddini aşma, boşa harcama anlamlarına gelir. Kelime ve kavramlara yüklenen anlamlar zamana, kullanıldığı coğrafyaya göre değişiklik göstermekle beraber, israf terimi genel olarak eskilerin “nan-ı aziz” dediği ekmeğin boşa harcanıp israf edilmesi manasında kullanılır.

İsrafın insan hayatında birçok boyutu vardır. Gıda israfı, zaman israfı, kaynaklarımızın ve doğal zenginliklerimizin israfı gibi israfların yanında belki de hiç dikkate alınmayan israf, akıl israfıdır. Tüm maddi israfların temelinde, merkezinde, özünde düşüncesizlik (aklı kullanmamak) yer almaktadır. Azim olan Rabbimiz, Kuran’ı Kerim’in 33 yerinde “Akleden bir toplum olmaz mısınız”, “Akledip düşünmez misiniz” buyurmaktadır.

Gençlerimizin zihin ve düşünce dünyalarını, kültür, din, sanat, estetik, ahlak, haya ve edeple imar etmemiz gerekirken, tüketim toplumu oluşturmayı hedefleyen emperyalizmin en büyük tuzaklarından olan ve çocuklarımızı intihara kadar sürükleyebilen bilgisayar oyunlarıyla zihin ve düşünce dünyalarının kirletilip israf edilmesi, istikbalimiz ve yarınlarımız için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

İsraf ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz “Ey Âdemoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” buyurmaktadır. (Araf suresi 7/31)

Peygamber Efendimiz(s.a.v.)de Hadis-i Şeriflerinde;

Abdullah b. Amr anlatıyor: Bir gün Sa’d (b. Ebû Vakkâs) abdest alırken Resûlullah (sav) onun yanına uğramıştı. “Bu ne israf?” buyurdu. Sa’d, “Abdestte de mi israf olur?” diye sorunca, Resûlullah (sav), “Evet, akan bir nehirde(n) bile (abdest alıyor) olsan (israf olur).” diye cevap verdi.

Bu ilke ve anlayış, ne kadar büyük bolluk ve zenginliğe sahip olsak da, yaşamımızın her anında tasarruflu ve itidalli davranma prensibi kazanmamızın yanında; varlıklı iken de yokluğun ve muhtaçlığın, insan nefsini terbiye eden, hayatı disipline eden talim ve terbiyesini kazandırır.

Rahmet, mağfiret ve bereketin adeta sağanak olup üzerimize yağdığı, maneviyat ikliminin tüm âlemimizi kapladığı, içerisinde bulunduğumuz bu kutlu zaman dilimlerinde, behemehâl derin bir tefekkürle hayatımızın ve geçmişimizin muhasebesini yapıp; yaşamımızın bir parçası haline gelmiş israftan kurtulup yeni bir başlangıçla tarihimizle kültürümüzle inançlarımızla barışıp ilim ve fenle kalkınıp güçlenerek, tüm İslam âleminin ve insanlığın umudu olmalıyız.

Ramazan Sevinç
Orhaneli Müftülüğü

***

YUNUS MEKTEBİ

Hiç bilmezem Kezek kimin

Hiç bilmezem kezek kimin, aramızda gezer ölüm.
Halkı bostan edinmiştir, dilediğin üzer ölüm

Bir nicenin bilin büker, bir nicenin mülkün yıkar
Bir nicenin yaşın döker, var gücünü üzer ölüm

Birinin alır kardaşın, revan döker gözü yaşın
Hiç onarmaz bağrı başın habersizin gelir ölüm

Yiğidi koca olunca komaz kendini bilince
Birini koyup gelince gözlerini süzer ölüm

Hani onun sevdik yâri kıl tâatın arı yürü
Miskin Yunus neye durur ejderhalar yutar ölüm

***

KIRK AMBAR

HACI BAYRAM VELİ

Bir adam doğru olmayan yollardan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır. Neden sonra, yaptıklarından pişman olur. Günahlarından bir nebze olsun arınmak ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu Hacı Bektaş Veli’nin dergâhına kurban olarak bağışlamak ister. O zamanlar dergâhlar aynı zamanda aşevi işlevi görmektedir. İneği nasıl kazandığını uzun uzun anlatır. Adamı dinleyen Hacı Bektaş Veli kararını verir. ‘ Uygun değildir. Kabul edemeyiz ‘ diyerek kurbanı geri çevirir. Çok sıkılan adam ne yapayım ki diye düşünerek Konya’da bulunan Mevlana Celaleddin Rumi’ye, gitme kararı alır. Mevlevi dergâhına varır ve aynı durumu Mevlana’ya anlatır. Mevlana adamı dinledikten sonra tereddüt bile etmeden hediyeyi hemen kabul eder. Adam beklemediği bir kabul ile şaşkınlık geçirir ve kendinde olmadan; aynı şeyi Hacı Bektaş Veli’ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmemiş olduğunu söyler ve Mevlana’ya bunun sebebini sorar. Mevlana söyle der: – Biz bir karga isek Hacı Bektaş Veli bir şahin gibidir. Öyle her leşe konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir. Adam hediyesinin kabul edilmesi sevinci ile geri döner. Şaşkınlığı geçmeyen adam üşenmez kalkar Hacı Bektaş dergâhına gider ve Hacı Bektaş Veli’ye, Mevlana’nın kurbanı kabul ettiğini söyleyip bunun sebebini bir de Hacı Bektaş Veli’ye sorar. Hacı Bektaş da söyle der: – Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlana’nın gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. Bu sebepten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir.” Böylesi tevazu, Böylesine incelik, aynı konuda tamamen birbirlerinin tersi davranış sergileyen böyle insanların hem kendi yaptıklarını hem de muhatabının yaptıklarını böylesi ahenk içinde açıklayabilmeleri, birbirlerini yermek yerine birbirlerini yüceltmeleri ne güzel bir davranıştır.

***

ÇOCUK VE DEĞER

cocuk-ve-deger-006.jpg

***

NE OKUYALIM?

RİYÂZÜ’S-SÂLİHÎN

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kaynak eserler arasında yer alan ve üç ciltten oluşan bu güzel eser, Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar ve Prof. Dr. Bünyamin Erul Bey tarafından Arapçadan dilimize çevrilmiştir.

Riyâzü’s-Sâlihîn, asırlardır Müslümanların ilgisine mazhar olan İslam klasiklerinden biridir. İçerdiği ayet ve hadislerle vazgeçilmez kaynaklarımız arasında yer alan bu eser, müellifi İmam Nevevî tarafından kişiyi ahirete hazırlamak, iyi ve güzel olana yönlendirip kötü ve çirkin olan davranışlardan uzak tutmak, kendisine iç ve dış dünyasını güzelleştiren edep ve ahlâk ilkelerini kazandırmak, nefsi terbiye edip ahlâkı güzelleştirmek, kalpleri arındırmak ve bedenin her bir uzvunu günahtan korumak gayesiyle derlenmiştir. Bugüne kadar defalarca baskısı yapılan eser, anlaşılır ve sade bir dille yeniden tercüme edilerek, günümüz okuyucusunun istifadesine sunulmuştur.

***

Bir Ayet

Gevşemeyin, hüzünlenmeyin. Eğer (gerçekten) iman etmiş kimseler iseniz üstün olan sizlersiniz. ﴾Âl-i İmrân 3/139﴿

***

Bir Hadis

“Kimin yanında iki kişilik yemek varsa üçüncü bir kişiyi, dört kişilik yiyeceği olan beşinci ya da altıncı bir kişiyi misafir etsin!” (Buhârî, Mevâkîtü’s- salât, 41)

***

Bir Dua

“Allah’ım! Nefsime takvasını ver ve nefsimi (her türlü kötü şeylerden) temizle, sen temizleyenlerin en hayırlısısın. Sen nefsimin dostu ve mevlâ’sısın” (Müslim, Dua, 73)

***

Bir Öneri

Yatmadan önce abdest alıp, biraz Kur’an okuyabilir ve sonunda dünyanın açlık çeken bütün çocukları için çokça dualar edebilirsin

***

Şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı?

Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

***

13 Mayıs 2019 Pazartesi- Hicrî 8 Ramazan 1440

İmsak: 04.01

Güneş: 05.44

Öğle: 13.05

İkindi: 16.58

Akşam: 20.17

Yatsı: 21.52

***

Bu sayfanın içeriği Bursa il Müftlüğü Gençlik koordinatörlüğü tarafından hazırlanmıştır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X