Olay ramazan özel: 22 Mayıs 2019

İl Müftülüğü’nden Bursalılara ramazan hediyesi… Kur ’an ayetleri, seçilmiş hadisler, İslam alimlerine ilişkin bilgiler, öneriler ramazan boyunca her gün Olay’da…

Olay ramazan özel: 22 Mayıs 2019

MUTLULUK AYI

On bir ayın sultanı… Hayatın koşuşturması arasında var olmanın anlamını unutan bizlere özümüze, imanımıza, ibadetimize dönme imkânı veren maneviyat mevsimi, günahlarımızdan kurtulup temizlendiğimiz, sonunda da kurtuluşa ereceğimiz müjdelenen bir ay…

İnsanın kendini kötülüklerden arındırması yönüyle bedenin zekâtı olan orucun; kadın-erkek, genç-ihtiyar, zengin- fakir demeden insanları birbirine yaklaştıran, birlik beraberlik duygusu yaşatan teravihin; uykunun en tatlı zamanında manevi bir coşku yaşatan sahurun; duaların kabul anı olan iftarın; “insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak indirilen Kur’an’ın” ( Bakara, 185); bin aydan daha hayırlı bir gecenin; mali yardımlaşma ve dayanışma duygularının göstergesi zekat ve sadakanın; huzur, mutluluk ve sevinç anı bayramın yaşandığı zamanlardır ramazan…

Her ibadette olduğu gibi kulu Rabbine yaklaştırır ramazan. Hayatın içerisinde bizi Rabbimize yöneltir ve o yolda doğru yol almamızı sağlar. 30 gün boyunca rahmete ve berekete kavuşturur. Cehennemden ve ona yönelten şeytan ve onun hilelerinden bizi korur.

Ramazan ayı mutluluklar için bir zaman dilimi.. Mutluluk insanın sahip olduğu en güzel duygu…

İftar anı oruç tutan için mutluluk anıdır. Peygamberimizin deyimi ile “oruçlu için iki sevinç anı vardır: İftar ettiği zaman ve Rabbi ile karşılaştığı zaman”. İftar sofraları; dostlarla, ihtiyaç sahipleri ile bir araya geldiğimiz, saygı ve sevgimizi dillendirdiğimiz vakitlerdir. “İnsanların hayırlısı insanlara hayırlı olandır” buyuran Resulün ümmetleri olarak sosyal adaletin gerçekleşmesi, sevgi ve kardeşlik için zengin ve fakiri, işçi ile işvereni aynı sofraya oturtabilmenin hazzını yaşıyoruz ramazanda. “Bir kimse oruçlu birine iftar ettirirse O’nun sevabı kadar sevap alır” müjdesi de bizim mutluluğumuza katkıda bulunur.

Ramazan ayını O’nun bizden istediği arınma ve yenilenmeyi de gerçekleştirerek, samimi kulluk görevlerimizi de yaparak nefsimizi ve ruhumuzu arındıran bir sonuçla yaşadığımızda “Kim inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır” ve ”Oruç tutanlar cennete, oruç tutanlar için ayrılmış Reyyan kapısından girerler” sözünün ifade ettiği özel bir kapıdan geçme ayrıcalığına sahip olmak da en büyük mutluluk sebeplerinden birisidir. “Âdemoğlunun her ameli kendisinindir, oruç müstesna. Çünkü o benimdir, onun mükâfatını verecek olan Benim” buyruluyor kudsi hadiste. Yüce Allah tarafında özel olarak mükâfatlandırılmak da mutluluktur.

Geçici malı kalıcı yapmanın en güzel yolu zekât ve sadakalarla ihtiyaç sahiplerini sevindirmek, onların gözlerindeki mutluluk ışığını görmek, bireyselleşen, yalnızlaşan ve yabancılaşan insanı şefkat ve merhamet kanatlarımızla kucaklayıp toplumun sosyal yaralarını sarmak da mutluluğumuza mutluluk katmaktadır.

Ramazanın ortasında mutluluğu ararken sonunda bayramla bayram etmek duamız olsun. Sedanur SEZEN Bursa İl Müftü Yardımcısı

***

YUNUS MEKTEBİ

Beni Bunda Veribiyen

Çalap nurdan yaratmış, canını Muhammed’in,
Âleme rahmet saçmış, adını Muhammed’in.

Muhammed bir denizdür, âlemi tutup durur,
Yetmiş bindür peygamber, gölünde Muhammed’in.

Allah arslanı Ali, sağında Muhammed’in,
Hasan ile Hüseyin, solunda Muhammed’in.

Yılda yetmiş bin hacı, her biri niyet eder,
Varup ziyaret ider, Nuruni Muhammed’in.

***

KIRK AMBAR

HAYRA NİYET EDİNCE

Keçecizade Hayrettin Efendi adında dar gelirli bir esnaf, padişahların yaptırdığı selatin camilerini görüp imrenerek, “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” (Tevbe, 9/18.) ayetindeki müjdeye nail olmak için bir cami yaptırmaya niyet eder.

İmkânları yetersiz ama niyetinde kararlıdır. Para biriktirmeye başlar. Canı bir şey istediğinde, almayıp: ‘Sanki yedim!’ der ve parasını bir kenara koyar. 20 yıl sonra biriktirdiği paralar küçük bir cami yaptıracak miktara ulaşınca Fatih semti Kırbacı sokağındaki mütevazı camiyi yaptırır ve arzusuna nail olur. Cami halk arasında ‘Sanki Yedim Camii’ olarak anılmaya başlar.

Niyetinde ihlaslı olup da azmeden kişiyi Yüce Mevla işlerinde başarıya ulaştırır. Bu sayede hiç ummadığı yerden ve hiç ummadığı bir zamanda yollar açılır ve zor işler kolaylaşır. Kişi sonuca ulaşamasa bile, niyet ve kararlılığının sevabını almış olur…

***

ÇOCUK VE DEĞER

cocuk-ve-deger-013.jpg

***

NE OKUYALIM?

KUR’AN-I KERİM’DEKİ SURELERİ TANIYALIM

Diyanet İşleri Başkanlığı, 6 yaş ve üzeri çocuk kitapları arasında yer alan ve Bilgenur Çorlu tarafından kaleme alınan bu eser, 93 sayfadan oluşmaktadır.

Kuran-ı Kerim’deki Sureleri Tanıyalım kitabında, kutsal kitabımız Kur’an’da bizim için yaratılan şeylerin ipuçlarını taşıyor. Her satırını, her ayetini, her suresini büyük bir heyecanla ve merakla okuyacağımız kitabımızda bizim için neler var, onlar anlatılıyor. Her cümlesi Rabbimizi ve bize verdiği güzellikleri anlatmayı hedefleyen bu kitap, değerli çocuklarımız için yazıldı.

***

Bir Ayet

Allah’ın izni olmadıkça, hiçbir kimse iman edemez. Allah azabı, akıllarını (güzelce) kullanmayanlara verir. ﴾Yûnus, 10/100﴿

***

Bir Hadis

“Sizden biri, kendisi için istediğini (Müslüman) kardeşi için de istemedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olamaz.” (Buhârî, Îmân,7)

***

Bir Dua

“Rabbimiz! Günahlarımızdan ve işimizdeki aşırılıklardan ötürü bizi bağışla, sebatımızı arttır, kâfir topluluğa karşı bize yardım et.” (Âl-i İmrân, 3/147)

***

Bir Öneri

Annenizin gözlerinin içine içine bakıp “ey cennetlerin sultanı iyi ki varsın ve benim annemsin” diyebilirsiniz!

***

Âdetli kadın kabir ziyareti yapabilir mi?

Kadınların ay hâli dönemlerinde -temizleninceye kadar- cinsî ilişkide bulunmaları Kur’an-ı Kerim’le (Bakara, 2/222); namaz, oruç ve Kâbe’yi tavaf da sünnet ile yasaklanmıştır (Tirmizi, Savm, 68; Hac, 100). Kadınların âdetli iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur.

Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir.

***

22 Mayıs 2019 Çarşamba- Hicrî 17 Ramazan 1440

İmsak: 03.48

Güneş: 05.36

Öğle: 13.05

İkindi: 17.01

Akşam: 20.25

Yatsı: 22.05

***

Bu sayfanın içeriği Bursa il Müftlüğü Gençlik koordinatörlüğü tarafından hazırlanmıştır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X