Omicron varyantı Bursa’da var mı? Vaka sayıları…

olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık, “Bursa’da Omicron varyantının olmasını beklemiyoruz henüz. Bursa’da pozitif vakalarımızda yüzde 20 oranında bir azalma var. Etkin aşılama bu vaka sayısını daha da azaltabilir” dedi.

Omicron varyantı Bursa’da var mı? Vaka sayıları…

Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık, “Resmi olarak bakanımızın açıkladığına göre Türkiye’de Omicron varyantı iki ilde var ama sayının bundan daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü rutin olarak biz PCR testlerini yaparken şu anda Omicron varyantı taramıyoruz. Gerekli mi açıkçası gerekli de bulmuyorum. Burada önemli olan bu varyantın bir kere zaten ülkeye girdikten sonra daha doğrusu daha önceki tecrübelerimizle de gördük herhangi bir ülkede ortaya çıktıktan sonra bir varyant eğer bulaş hızı daha önceki varyantlardan daha fazlaysa daha kolay bulaşıyorsa zaten hızlı bir şekilde bütün dünyaya yayılacak. Bunu engellemenin imkanı yok. Dolayısıyla herkesi Omicron varyantı var mı yok mu diye taramak bir iş gücü ve maddi kayıp ama şu önemli belli merkezlerde belli sayıda riskli kişilerin taranarak ülkenin durumunu görmek ve buna yönelik tedbirleri almak için belli merkezlerde tarama yapılıyor ama her yerde yapılmıyor. Siz derseniz ki bende Omicron varyantı var mı yok mu merak ediyorum biz bunun testini size sağlayabiliriz. Şu anda üniversitede bu imkanımız var ama bunu herkeste kullanmıyoruz. Çünkü tıbbi olarak hiçbir avantajı yok” ifadelerini kullandı.

“Bursa’da olmayabilir”

Doç. Dr. İmran Sağlık, “Bursa’da Omicron varyantının olmasını beklemiyoruz henüz. Bursa’da olmayabilir. Şu ana kadar Avrupa ülkelerinde genel olarak 100’lü sayılar bildirildi. İngiltere ve Danimarka en yüksek sayıları bildiren onlar da 1.000 civarında resmi rakam bildirdi. Diğer Avrupa ülkelerinde 100’lü rakamlar bildirildi. Türkiye’de de bunun 100’den fazla olduğunu yine ben kişisel olarak düşünmüyorum. Yüksek bulaşıcı olduğu için diğerlerini hızlı bir şekilde bir maraton düşünün siz aynı kulvarda üç, beş kişi koşuyorsunuz tabii ki hızlı koşan hızlı bulaşan kısa sürede diğerlerini geride bırakıp öne çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Aşıların etkinliği ne durumda?

“Yeni bir varyant çıktığında herkes aşı şimdi ne olacak diye merakla takip ediyor” diyen Sağlık, “Geçrekten bu bütün dünyanın merak ettiği konu. Sinovac ve Pfizer/BioNTech aşılarının etkiliğini sürdürdüğünü düşünüyoruz ama etkinlikleri bir miktar azalabilir. Sinovac, etkinliğini kaybetmedi. Biz bunu yüzdelerle ifade ediyoruz. Etkinliğini tamamen kaybetti, sıfır ya da tam etkili demiyoruz. Sinovac’ın etkinliği devam ediyor ama Pfizer/BioNTech’in etkinliğinin daha yüksek olduğunu bilimsel çalışmalar gösteriyor. Omicron’la birlikte etkinlik bir miktar düşünce Sinovac’ta zaten yüzde 70’se etkinlik bir miktar düşüyor  Pfizer/BioNTech de yüzde 95’lerdeyse diyelim ki o da bir miktar düşüyor ama sonuçta aynı oran devam ediyor. Bazı kişiler Pfizer/BioNTech’ten o kadar çok korkuyorlar, endişe yaşıyorlar ki yan etkisi olacak vs. gibi dolayısıyla aşıdan tamamen uzaklaşıyorlar. Biz şunu öneriyoruz, eğer imkanı varsa kişinin, endişesi yoksa  Pfizer/BioNTech’in tabii ki koruyuculuğu kesinlikle daha iyi. Bu konuda bilimsel çalışmalar da böyle. Ancak kişinin endişesi varsa, Pfizer/BioNTech aşısı olamıyorsa, çok korkuyorsa ya da birtakım komplikasyonları, engelleri varsa Pfizer/BioNTech aşısı olmasını engelleyen o zaman Sinovac olmasını tavsiye ediyoruz. Sinovac da çok kötü bir aşı diyemeyiz” açıklamasında bulundu.

Aşı karşıtlığı neden arttı?

Doç. Dr. İmran Sağlık, “Aşı karşıtlığındaki kampanyaları bilgisizliğe ve cehalete bağlıyorum. Hekimlerde biliyorsunuz birtakım uzmanlık alanları vardır her hekim her konuda yüzde 100 bilgi sahibi olmayabilir. Ben bu konuda kişilerin karar verirken bu konuyla ilgilenen bilim insanlarına kulak vermelerini tavsiye ediyorum. Popülerizm hevesi aşı karşıtlığına neden oluyor olabilir. Bazen de bilgisizliğin yanında kötü niyet de olabiliyor. Yapılan işi karalama eğilimi ya da bazen ticari çıkarlar söz konusu olabiliyor. Bunların hepsinin sorgulanması lazım” ifadelerini kullandı.

Bursa’da vaka sayıları ne durumda?

Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Geldiğimiz süreçte Omicron’a kadar her şey çok fena değildi. Biz biraz kanıksadık toplum olarak durumu. Kabullendik, biraz ölen ölsün kalan sağlar bizimdir gibi şeyler duymaya başladık. Aslında basitti yapmamız gereken, çok zor değildi maskemizi çıkarmayacaktık ve mesafeli olacaktık. Aşı o kadar korkutucu bir şey değil. Ben gerçekten bu aşı karşıtlığını ve bu tepkiyi, korkuyu anlamıyorum. Çok basit sigaranın yüzde 100 zararlı olduğu kanıtlanmış, kanser yapıcı etkisi ortaya konmuş. Her sigara içen yüzde 100 kanser oluyor değil ama bazı kanserlerde sigaranın gerçekten tetikleyici olduğu kanıtlanmış olmasına rağmen biz sigaraya bu kadar karşı değiliz. Ama aşıya neden bu kadar karşıyız? Sosyal medyanın getirdiği bilgi kirliliği, başka bir şey değil. Şu anda pandemi anlamında bir sakinlik var. Bursa’da pozitif vakalarımızda yüzde 20 oranında bir azalma var. Etkin aşılama bu vaka sayısını daha da azaltabilir.

Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X