Önemli keşif! Roma Tiyatrosu’na biletle gidiliyormuş

Bursa’nın İznik ilçesinde bulunan Roma Tiyatrosu’nda devam eden arkeolojik kazılarda bilim insanları tiyatro bileti buldu.

Önemli keşif! Roma Tiyatrosu’na biletle gidiliyormuş

Bursa’nın İznik ilçesinde 1980’li yıllarda başlayan Roma dönemi antik tiyatro kazıları Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle devam ediyor. Arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşan bilim insanları, Roma tiyatrosu kazılarında tiyatro bileti buldu. 

Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, bunun çok önemli bir bulgu olduğunu vurgulayarak, “Yani tiyatro yapılmadan önce de burada yaşamın varlığı tespit edilmiş oldu” ifadelerini kullandı. 

Roma Tiyatrosu’nun M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatoru Trajan döneminde yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Meriç, “Bithynia Valisi olan tarihçi ve yazar Plinius’un kayıtlarından bildiğimiz tiyatronun kazılarında orkestra bölümünde pişmiş topraktan yapılmış yuvarlak para formunda bir tiyatro bileti bulduk. Bu bilet bizim için çok önemli. Bu bize o zamanki seyircilerin tiyatrodaki oyunlara aynı bugünkü gibi biletle girdiğini gösteriyor. Bu buluntu tabi ki bizi heyecanlandırdı. Bu toprak form bize burada oyunların oynandığını ve oyunlarda bilet kesildiğini gösterdi” dedi. 

aw677538_07.jpg

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X