Onlar için hep “baba” var

Ermenek`teki maden ocağında mahsur kalan işçilerin çocukları, Türk Kızılayı`nın kurduğu kreşte baba özlemini kağıtlara döküyor.

Onlar için hep “baba” var
Türk Kızılayı, madendeki su baskını sonucu mahsur kalan işçilerin çocukları için kreş hizmeti başlattı. Maden çevresinde kurulan, çocukların hoş vakit geçirebilmeleri için hazırlanmış, gerekli donanım ve materyalin bulunduğu kreşte, çocuklar resim çizip şarkılar söyleyerek yaşadıklarını unutmaya çalışıyor.
 
Kreşin panosuna asılan, mahsur kalan işçilerin çocuklarının yaptığı resimlerde, “Ekmek parası için canlarını tehlikeye atan işçiler”, “Allah onları kurtarsın” gibi yazılar dikkati çekiyor. Vagon içindeki kömürün resmedildiği bir çizimde ise şu ifadelere yer veriliyor: “Bu kömürler çok özel. Çünkü içinde ölüm var.”
 
Yaşadıklarını resimlere döken madenci çocukları, yaptıkları resimdeki; “Bizi yerin altında bırakmayın, kurtarın” yazısı ile babalarının yardım beklediği yönündeki düşüncelerini kağıda döktü.
 
Kızılay yardımları sürüyor
 
Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaplan, kazanın meydana geldiği günden itibaren insani yardım faaliyetlerine başladıklarını söyledi. Kızılay Afet Yönetim Merkezi’nin olayın ilk günü madene intikal ettiğini aktaran Kaplan, “Seyyar mutfak, yemek araçları ve 25 personelimizle hızlı bir şekilde çalışmalara başladık” dedi.
 
Kaplan, kaza bölgesinde gece ile gündüz sıcaklık farkının fazla olduğuna dikkati çekerek, gece çalışanlara battaniye dağıttıklarını belirtti. Arama kurtarma ekibi ve diğer personelin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için mescit kurduklarını anlatan Kaplan, Kızılay’dan daha farklı nasıl destek ve hizmet istenirse onu yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti.
 
Kaplan, sahada iki farklı alanda çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
 
“Maden girişlerinde, kurtarma faaliyetlerinin yapıldığı alanda, çalışan görevlilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik 24 saat esasına bağlı kalarak; çay, çorba, su ve üç öğün yemek çıkarıyoruz. İkinci çalışma noktamız ise afetin yönetildiği kriz masasındaki personele yönelik hizmetlerdir. Yine burada da aynı şekilde çay, çorba ve su ile üç öğün yemek veriyoruz. Ayrıca kurtarma ekibi başta olmak üzere vardiya değişimi sonrası personelin aç kalmaması için kumanya veriyoruz.”
 
Mahsur kalan işçi çocuklarına kreş hizmeti
 
Kızılay’ın maden sahasında yürüttüğü en önemli çalışmalardan birinin de madende mahsur kalan işçi yakınlarına verdikleri hizmetler olduğunu dile getiren Kaplan, Türk Kızılayı’ın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve AFAD ile ortaklaşa sosyal hizmet programı yürüttüğünü bildirdi.
 
Kaplan, bu program kapsamında madende mahsur kalan işçilerin yakınlarına psikososyal destek verdiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:
 
“Onların bu acılı günlerinde yanlarında olmaya çalışıyoruz. Bu günleri daha soğukkanlılıkla atlatmalarını sağlamaya gayret ediyoruz. Tabii ki daha özelde çocuklar çok önemli. Çok küçük yaşta çocuklarımız var. Şu anın hala şoku ve travması içindeler. Duygu ve düşünceleri bu anı yansıtan şeyler. Onlara çocuk olduklarını hatırlatmamız gerekiyor. Yine bu üçlü koordinasyon çerçevesinde çocuklarımızla resim, boyama yapıyoruz, şarkı ve şiirler söylüyoruz. Yani bu anı unutmalarını, dış dünya ile izolasyonunu sağlamaya çalışıyoruz.
 
Bu kreşe 15 çocuğumuz geldi. Buraya, madende mahsur kalan işçilerin çocukları, yakınları, yeğenleri geliyor. Onlar çocuk ama her şeyi bizden daha iyi gözlemliyorlar. Yaşadıkları travmalar, yaptıkları resimlere, oynadıkları oyunlara, her şeye yansıyor. Örneğin çocuklar, maden resmi çiziyorlar, kaza resmi, baret ve toprak altında kalan işçi resmi yapıyor. Yani bir şekilde burada mevcut gerçekleri yansıtıyorlar.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X