İhsan Aydın
İhsan Aydın

Orası için 10 bin kişi sıra bekliyor

Rakam duyunca şaşırmadık desek yalan olur.

Üç yıl önce Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde TV programı çekerken çok etkilenmiştik.

Türkiye’nin dört bir yanından onlarca aile bir umut gördükleri bu merkezde çocuklarını tedavi ettirebilmek için 4 ay boyunca burada konaklıyordu.

aydin-027.jpgÜzücü rakamı Olay’ın internet portalında Olay’ın İçinden programına konuk olan Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Psikolog Mürşit Atlıakın verdi.

54 yataklı Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi görebilme adına Bursa ve yurdun dört bir yanından 10 bin spastik engellinin sabırla sıra beklediğini açıkladı.

Hatta, bekleyenler içinde yurtdışından spastik engelliler olduğunu da öğrendik.

 

Cavit Çağlar’a teşekkür

 

Kapasite sınırlı ama umutla burada sıra gelmesini bekleyen aile sayısı fazla.

Başkan Atlıakın işte tam da bu arada Devlet eski Bakanı Sayın Cavit Çağlar’ın devreye girdiğini, hastane bitişiğindeki 4 dönümlük araziyi Sağlık Bakanlığı’na bağışladığını açıkladı.

Çağlar Ailesi’ne camia olarak teşekkür eden Atlıakın konuşmasına şöyle devam etti:

Bursa’da bir tane engelli hastanemiz var, aslında Türkiye’de bir tane. Bu hastanenin büyütülmesi çalışmaları devam ediyor. Ama orada Bursalı hayırsever iş adamamız Cavit Çağlar Bey’den destek görüyoruz. Sağ olsun, hastanenin mevcut arsası kadar bir arsayı bağışlayıp iki katına çıkmasına vesile oldu. Osmangazi Belediyesi de ilave yer vererek parseli bütünleştiren bir çalışma yaptı. Şimdi bu hastane Sağlık Bakanlığı’nca büyütülerek yatak kapasitesi artırılacak. Hayırseverlerimiz bizim için kıymetli. Cavit Bey Bursa’nın ve ülkemizin bir değeri, hastanemiz de Türkiye’nin değeri. Bir kurumun uzmanlaşması zaman alıyor. Bu manada ülkemizde uzmanlaşmış başka bir hastanemiz de yok gerçekten.”

Bu sözler iş adamı büyüğümüz Sayın Çağlar’a engelli camiası adına minnet ifadeleri.

Bursa ve ülkede gerçekten burayı kendisine umut olarak gören yüzlerce aile var.

Arsa bağışıyla hastanenin yatak kapasitesi artacak, umutlar daha da yeşerecek.

Ancak bakanlığın Bursa’daki bu projeyi hızlandırması gerekiyor.

Zira, sırada bekleyen hasta rakamları büyümeye ne kadar ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Aynı şekilde, bir diğer hayırsever iş adamımız Celal Sönmez’in de Yunuseli Mahallesi’nde engelliler için gündüzlü bakımevi yaptırdığını söyleyen Atlıakın, Sönmez Ailesi’nde Bursa engellileri olarak şükranlarını sundu.

16 dönüm alan üzerine kurulu ve 3 bin metrekare kapalı alanı bulunan tesisi geçtiğimiz günlerde Bursa’ya gelen Bakan hizmete açmıştı.

Mürşit Atlıakın ile konuşurken, toplumda aslında hepimizi de birer engelli adayı olduğumuzu da hatırattık.

Başkan Atlıakın engellilerin toplumun bir parçası olduklarını, onları sosyal yaşamda dışlamadan kabullenmek, destek olmak gerektiğinin altını çizdi.

Bünyesinde 10 derneği barındıran Bursa Engelliler Federasyonu’nun Sağlık, SGK, Aile Sosyal Politikalar ve İŞKUR gibi kurumlarla daha sıkı çalıştıklarının da kaydeden Başkan Atlıakın, şimdi engellilere konaklama hizmeti verecek, onları ailelerinden bir süre ayrı tutacak büyük proje için de harekete geçtiklerini, bu amaçla da yeni bir hayırsever aradıklarını hatırlattı.

Peki, kentlerimiz engelliler için ne kadar erişilebilir?

Bu soruyu da Başkan Atlıakın’a yönelttik.

Başkan, geçtiğimiz hafta Bursa’da Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin erişebilirlik korulu bir çalıştayı olduğundan bahsetti.

Burada engelli bireylerin hizmete erişimdeki engellerinin bizzat uygulamalı olarak görüldüğünü bildiren Atlıakın, kentlerimizin genelde bu manada eksiklerini tamamladıklarını, ama özel sektörün de buna gerçek manada katılması gerektiğinin altını çizdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X