Organik Tarım Eğitimi’ne Bursalılardan büyük ilgi

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde düzenlenen ‘Organik Tarım Eğitimi’ne Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. Prof.Dr.İbrahim Ak, ‘Amacımız, organik tarımı tanıtmak ve bilgilendirme sağlamak’ dedi.

Organik Tarım Eğitimi’ne Bursalılardan büyük ilgi

Dilek Atlı

Günden güne tüketicilerin ilgi gösterdiği organik beslenmenin temelini oluşturan organik tarım, profesyonel üreticiler kadar amatör çiftçilerin ve öğrencilerin de ilgisini çekiyor. Konvansiyonel tarım sistemine alternatif olarak sunulan ve her geçen gün meraklısı daha da artan organik tarım, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Organik Tarım Birimi tarafından hazırlanan eğitim programıyla tanıtılıyor. Program dahilinde bir hafta boyunca verilen derslerde organik tarıma ilişkin ayrıntılı bilgiler öğretim görevlileri tarafından katılımcılara aktarılıyor.
3619602-524897821_55318120,7055475.jpg

U.Ü.Ziraat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sosyal Bilimler MYO, Karacabey MYO, Uludağ Üniversitesi Arıcılık Araştırma Merkezi, GTHB Bursa İl Müdürlüğü, Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu ve EKODER’in katkıları ile düzenlenen “Organik Tarım Eğitimi”, 36 saatlik yoğun programın ardından bugün düzenlenen sertifika töreni ile son buldu.  Eğitimler, U.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanlık binasında gerçekleştirildi.

‘ÜRETİM ARTMALI…’

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Organik Tarım Birimi Başkanı Prof.Dr.İbrahim Ak, Organik tarımın tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen eğitim programı ile ilgili şunları söyledi: ‘2000 yılında kurulan birimimiz, 17 yıldır organik tarım konusunda eğitim ve üretim çalışmaları devam ediyor. Ekoloji Derneği (EKODER)’nin de girişimleri ile 2006 yılında İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci organik ürün pazarı Nilüfer Belediyesi tarafından Bursa’da kuruldu. Ancak, organik tarımda üretim ve tüketimde bazı önemli gelişmeler sağlanmakla birlikte yetersizdir.  Üretirken çevreyi koruduğumuz ürünleri ihraç etmek yerine tüketerek sağlığımızı korumalı, tüketim fazlasını ihraç etmeliyiz. Organik ürün üretiminde tüketimi daha fazla olan ürünlere öncelik vermesi gerekmektedir. Örneğin her gün tükettiğimiz ekmek, domates, soğan, yağ, süt, yumurta vb. ürünler daha fazla üretilmeli ve tüketilmelidir.’

hh.jpg

EĞİTİMLER DEVAM EDECEK…

Yapılan eğitimde organik tarım ya da diğer adı ile ekolojik tarım; doğanın dengesini korumak amacıyla bitkisel ve hayvansal üretimi uygun ekolojilerde, biyolojik mücadele ve doğal gübreleme yoluyla gerçekleştirilen, üretimde miktardan çok sağlık ve kaliteyi esas alan her aşaması kontrollü bir üretim şekli olarak aktarıldı.

Organik tarımın ülkemizde yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak üzere düzenlenen eğitimde, değişik kurum ve kuruluşlardan 27 konuşmacı yer aldı.

Eğitimde organik tarımın genel felsefesi, dünyada ve Türkiye’de organik tarım, ilgili yasal düzenlemeler, kontrol ve sertifikasyon, organik bitkisel ve hayvansal üretim, organik arıcılık, organik tarımın insan sağlığı ve çevre üzerine etkileri, organik tarım turizmi gibi birbiri ile ilişkili konular ele alındı. 4 günlük teorik eğitim sonunda 5. Gün uygulama gezisi yapıldı.

Eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere Uludağ Üniversitesi “Organik Tarım Sertifikası” verildi. 

Eğitimle ilgili olarak konuşan U.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise, organik tarım bilincinin oluşması bakımından programa katılımın önemine işaret ederek, ‘Fakültemiz olarak üretici ve tüketiciyi bilgilendirmek açısından önem taşıyan bu eğitimleri düzenli olarak her yıl düzenlemeyi ve fakültemizdeki organik tarım üretim alanlarını genişletmeyi  planlıyoruz’ dedi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X