Oscar için geri sayım başladı

Sinema dünyasının en prestijli film ödüllerinden biri kabul edilen Oscar için geri sayım başladı.

Oscar için geri sayım başladı

İlk kez 1929’da verilmeye başlanan ve bu yıl 87’incisi düzenlenen Oscar Ödülleri, 22 Şubat’ta Hollywood’daki Dolby Tiyatrosu’nda sahiplerini bulacak. 

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından dağıtılan Oscar Ödülleri’nin verileceği Dolby Tiyatrosu ve Hollywood Bulvarı’nda tören için yapılan hazırlıklar devam ediyor. Dolby Tiyatrosu civarındaki yollar, güvenlik nedeniyle günler öncesinden ulaşıma kapatıldı.

Yaklaşık 225 ülke ve bölgeden canlı yayınlanacak ödül töreninin sunuculuğunu, daha önce Emmy ve Tony ödül törenlerini de sunan Neil Patrick Harris yapacak.

Törenin yapımcılığını ise Neil Meron ve Craig Zadan üstlendi. 

AMPAS’tan yapılan açıklamada Oscar ödülleri haftasına ilk defa  “Neler Olabileceğini Hayal Edin” kampanyası çerçevesinde “dünyanın en yetenekli sosyal medya sanatçılarının” da davet edildiği belirtildi. 

Oscar ödüllerinin sahipleri, AMPAS’ın 6 binden fazla üyesinin oylarıyla belirleniyor.   

Oscar törenine katılacağını teyit eden yıldızlar arasında Ben Affleck, Cate Blanchett, Jessica Chastain, Jennifer Aniston, Marion Cotillard, Benedict Cumberbatch, Viola Davis, Chiwetel Ejiofor, Chris Evans, Kevin Hart, Josh Hutcherson, Scarlett Johansson, Dakota Johnson, Jennifer Lopez, Jared Leto, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey, Sienna Miller, Eddie Murphy, Chris Pine, Chris Pratt, Margot Robbie, Octavia Spencer, Meryl Streep, Miles Teller, John Travolta, Kerry Washington, Naomi Watts, Oprah Winfrey ve Reese Witherspoon yer alıyor.

Jack Black, Common, Jennifer Hudson, Lady Gaga, Anna Kendrick, John Legend, Adam Levine with Maroon 5, Tim McGraw, Rita Ora and Tegan ve The Lonely Island’la Sara’nın törende sahne alması kesinleşti.

Oscar’a ırkçılık tepkisi 

“Selma” filminde Martin Luther King’i oynayan David Oyelowo’nun Oscar ödülüne aday gösterilmemesi, tepkilere neden olurken Oscar Ödülleri’ni dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin üyelerinin yüzde 94’ünün beyazlardan oluşması tepkilerin ırkçılık üzerine yoğunlaşmasına yol açtı.

Merkezi Harlem’de bulunan Ulusal Eylem Ağı’nın (NAN) Kurucusu ve Başkanı Al Sharpton, tepkisini “Bu, kabul edilemez” diyerek dile getirdi. 

Oscar’ın enleri ve ilkleri 

Şimdiye kadar üç film 11 dalda ödül alarak en çok ödül kazanan film oldu. Bu filmler, 1952’de aday gösterildiği 12 daldan 11’inde ödül kazanan “Ben-Hur”, 1997’de 14 dalda aday gösterilen ve 11 dalda ödüle layık görülen “Titanic” ve 2003’te aday gösterildiği 11 dalda ödül alan “the Lord of the Rings: the Return of the King” olarak sıralanıyor. 

“Titanic” ve 1950 tarihli “All About Eve”, 14 dalda aday gösterilerek en fazla dalda aday gösterilen filmler oldu. 

Şimdiye kadar 12 kez aday gösterilen Jack Nicholson ile 19 kez aday gösterilen Meryl Streep, en çok aday gösterilen oyuncular arasında başı çekiyor. 

Katharine Hepburn, 1932, 1967, 1968 ve 1981’de dört kez Oscar’a layık görüldü. 

Fredric March, Jack Nicholson, Tom Hanks, Spencer Tracy, Marlon Brando ve Dustin Hoffman da iki ödülle en çok Oscar kazanan erkek oyuncu oldu.

Oscar kazanan ilk siyahi oyuncu, Hattie McDaniel oldu.

“Kuzuyarın Sessizliği”, 1991’de En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk ve tek gerilim filmi olurken 1991’de “Güzel ile Çirkin” En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen ilk animasyon filmi olarak Oscar tarihe geçti.

“The Hurt Locker” filmiyle En İyi Yönetmen Oscar’ına layık görülen Kathryn Bigelow, Oscar ödüllü ilk ve tek kadın yönetmen olarak tanınıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X