Otomotiv sanayinin tedarik merkezi Türkiye

Otomotiv sektöründe geçen yıl yapılan 31,6 milyar dolarlık rekor ihracatın 10 milyar 850 milyon dolarlık kısmını karşılayan Türk taşıt araçları tedarik sanayi, neredeyse dünyadaki bütün araçlara imzasını atıyor.

Otomotiv sanayinin tedarik merkezi Türkiye

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, geçen yıl 207 ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye 31,6 milyar dolarlık ihracatla rekor kıran otomotiv sektörü, önceki yıla göre yüzde 11’lik artış sağladı. Bunun yaklaşık 3’te 1’ine denk gelen 10 milyar 850 milyon dolarlık kısmını taşıt araçları tedarik sanayi oluşturdu. Tedarik sanayinin dış satımı önceki yıla göre yüzde 11,76 arttı. Tedarik sanayinin en fazla ürün gönderdiği ülke, dünyada otomotiv sektörünün merkezi olarak bilinen Almanya oldu.

Bu ülkeye geçen yıl dış satım, yüzde 8,2 artarak, 2 milyar 631 milyon dolara çıktı. Söz konusu ülkeye ihracat, tedarik sanayi toplam dış satımının yüzde 24’ünü oluşturdu. Almanya’ya yönelik otomotiv sektörü toplam ihracatı da, 4 milyar 752 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu dış satımın yüzde 55’ini tedarik sanayi gerçekleştirdi. Romanya’ya yönelik 893 milyon dolarlık otomotiv sektörü ihracatının yüzde 65’ine denk gelen 587 milyon dolarlık kısmını da tedarik sanayi yaptı. Bu ülkeye taşıt araçları yan sanayi dış satımı, yüzde 14 artarak 514 milyon dolardan 587 milyon dolara çıktı.

YARIYA YAKINI DÖRT ÜLKEYE

Fransa’ya otomotiv endüstrisinin gerçekleştirdiği 3 milyar 235 milyon dolarlık ihracatın yüzde 23’ünü tedarik sanayi firmaları yaptı. Yan sanayicilerin bu ülkeye dış satımı, geçen yıl yüzde 14’lük artışla 647 milyondan 741 milyon dolara ulaştı. İtalya’ya yönelik toplam 3 milyar 268 milyon dolarlık ihracatın yüzde 20,3’ünü Türk tedarik firmaları gerçekleştirdi.

Yan sanayinin bu ülkeye dış satımı yüzde 6,8 artışla 664 milyon dolara çıktı. Taşıt araçları tedarik sanayi, geçen yıl yaptığı 10 milyar 850 milyon dolarlık dış satımın yaklaşık yüzde 42’sine denk gelen 4 milyar 622 milyon dolarını söz konusu 4 ülkeye gerçekleştirdi.

AB ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, AB’nin otomotiv sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu söyledi. İhracatın dörtte üçünden fazlasının AB’ye yönelik olduğunu vurgulayan Çelik, sektörün rekora imza attığı geçen yıl AB’ye ihracatın yüzde 12 arttığını aktardı. AB ülkelerinde ve diğer bazı önemli pazarlarda 2019’da artış beklediklerini dile getiren Çelik, bu yıl için 32 milyar dolarlık rekor ihracat hedefine ulaşmada söz konusu pazarların önemli rol oynayacağını kaydetti.

Özellikle Romanya’nın 2019’da milyar dolarlık ihracat yapılan ülkeler arasına girmesini beklediklerini bildiren Çelik, şöyle konuştu: ”Romanya’da otomotiv endüstrisinin ana sanayilerinin Türkiye’yi tedarik merkezi olarak kullandığını görüyoruz.

Almanya gibi otomotivin merkezi olan ülkelere çok yoğun bir ihracat söz konusu bu tedarik endüstrisinde. Yan sanayi boyut olarak daha hızlı hareket edebilen, küçük olması dolayısıyla çok daha geniş pazarlara rahat ulaşabilen bir yapıya sahip.”

YABANCI ORTAKLIKLAR KURULDU

Baran Çelik, Türkiye’de otomotiv endüstrisinin ana sanayilerle beraber kurulmasıyla yan sanayinin, bu noktada kendisini endüstriye adapte ettiğini vurgulayarak, ”O konuda yatırımlarını yaptı özellikle yabancı ortaklıklar kurdu ve dünyanın her yerine şu anda ihracat yapar seviyeye geldi. Toplam otomotiv endüstrisi ihracatı içinde üçte birlik bir payı sadece bu endüstri oluşturuyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X