Otomotiv vergide düzenleme istiyor

Bugün Avrupa Birliği ülkelerinde ÖTV+KDV toplam yükünün yüzde 17 ile yüzde 27 arasında olduğunu belirten OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, ”Ülkemizde ise aracın motor hacmine göre yüzde 71 ile yüzde 204 arasında değişiyor” dedi.

Otomotiv vergide düzenleme istiyor

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, bu yıl araç satışlarının 350-400 bin aralığında gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çekerek, ileriye dönük yapısal bir vergi düzenlemesi yapılması gerektiğini söyledi. 

Şahsuvaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de bu yılın 7 ayında toplam 213 bin adet binek ve hafifi ticari araç satıldığını, bu rakamın 2018 ile kıyaslandığında yüzde 47,5, 2017 ile kıyasladığında da yüzde 55,9 düşüş yaşandığını, temmuz ayında ise toplam 17 bin 927 adetlik satışla pazarın yüzde 66 oranında azaldığını bildirdi.

BU KOŞULLARI AŞABİLİRİZ

İlk 7 ayın muhasebesini yapıldığında, toplam pazarda haziran ayında yüzde 45 olan düşüşün, temmuzda yüzde 66’ya çıktığını dile getiren Şahsuvaroğlu şöyle deva etti: ”2019 yılının toplamda 400-450 bin seviyelerinde kapanması bekleniyordu. Ancak ÖTV-KDV desteklerinin sonlanmasının ardından geçen bir ay içinde talep tarafında yaşanan durgunluk ile beraber bu, yıl sonu satışlarının 350-400 bin aralığında gerçekleşeceğini gösteriyor. Bugün AB ülkelerinde bizim ÖTV+KDV dediğimiz toplam vergi yükü, yüzde 17 ile yüzde 27 arasındadır. Ülkemizde ise aracın motor hacmine göre yüzde 71 ile yüzde 204 arasındadır. İleriye dönük olarak yapısal bir vergi düzenlemesi yapılmalıdır. Şu anda içinde bulunduğumuz koşulları aşacak güce sahip bir ülkeyiz. Hükümetimiz, bundan önce olduğu gibi yine bu koşullar karşısında pozisyonunu alacak ve kısa sürede çıkacak olumsuz şartlar düzelecektir.”

KREDİ FAİZLERİ DE ETKİLEMİŞTİ

Otomotiv sektörü yatırımlarını karşılayacak satışların minimum 750-800 bin adetler aralığında olduğunu anlatan Şahsuvaroğlu, ”Bunun altındaki pazar rakamları şirketlerin kapanmasına, yerli sermayenin tükenmesi ve istihdamda yoğun kayıpların yaşanmasına neden olabilir. Araç satışları maalesef bu rakamların altında seyretmektedir. Bunun sebeplerinden biri de kredilerde yaşanan sorunlardır. Yılın ilk çeyreğinde taşıt kredilerindeki faiz oranları aylık 3 puana yükselmişti hatta faiz oranları en üst seviyelere çıktığında aylık yüzde 3,10’ları görmüştük” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI KARARI ÇOK YERİNDE

Merkez Bankası’nın en son faiz indirimi kararıyla bazı bankaların, proaktif davranarak oranı yüzde 1,70’lere doğru aşağı çektiklerini ifade eden Şahsuvaroğlu, ”Bu bağlamda, Merkez Bankası kararının çok doğru, yerinde olduğunu ve bunun devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Faizlerin düşmesiyle yılın son çeyreğinde satış adetlerinin yukarı yönlü hareket edeceğini tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı. Bu faiz oranlarının işe yarayıp yaramayacağı konusunda geçmiş istatistiklere bakmak gerektiğini vurgulayan Şahsuvaroğlu, aylık taşıt kredisi faizlerinin yüzde 1 mertebesinde olduğu dönemlerde pazarın sürekli büyüdüğünü gördüklerini, bu oranın yüzde 1,5-1,7’lere çıktığında ise her zaman pazarın düşüşe geçtiğini kaydetti. Şahsuvaroğlu, ”Bugün hala yüzde 1,5’ların üstündeyiz. Dolayısıyla pazarın yukarı yönlü hareketini beklemek de çok gerçekçi olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

50 YETKİLİ SATICI KAPISINA KİLİT VURDU

Tamamen yerli sermaye ile çok önemli bir istihdam kaynağı olan ve otomotiv sektörünün belkemiği konumunda olan otomotiv yetkili satıcılarının geçen yıl 725 şirket iken, bu yılın ilk çeyreğinde 50 adet azalarak 675 adede gerilediğini bildiren Şahsuvaroğlu, ”Görünen şudur ki; pazarın 350-400 bin aralığında kapanması ihtimali ile beraber yetkili satıcılık sistemindeki çözülmenin devam etmesi de muhtemeldir” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X