Otomotive Hollanda ve ABD dopingi

Türk otomotiv sektöründe, temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 artışla 2,9 milyar dolar dış satıma ulaşılırken, Hollanda’daki yüzde 131’lik ve ABD pazarındaki yüzde 55’lik artış dikkat çekti.

Otomotive Hollanda ve ABD dopingi

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv endüstrisinin ihracatı temmuzda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 artış gösterdi. Geçen ay elde edilen 2,9 milyar dolarlık satış, otomotivde 2019’da aylık bazda en yüksek ihracat rakamı oldu. Bu veri aynı zamanda otomotiv endüstrisinin tarihinde aylık bazda ulaşılan dördüncü en yüksek dış satış rakamı olarak kayıtlara geçti. Temmuzda binek otomobiller ve otobüs, minibüs, midibüs ihracatında yaşanan artışlar, sektör ihracatına olumlu yansıdı. Türkiye’nin dış satışında ilk sırada yer alan otomotiv endüstrisinin ülke ihracatından aldığı pay da yüzde 18 olarak gerçekleşti. 

EN ÇOK İHRACAT ALMANYA’YA

Geçen ay, Türkiye’nin otomotiv ihracatında Almanya, 413,6 milyon dolarla en fazla dış satış yapılan ülke oldu. Almanya’ya yönelik ihracat, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 arttı. Otomotivde ikinci büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 20’lik artışla 385,8 milyon dolara yükseldi. Üçüncü sıradaki İtalya pazarında ise 269,2 milyon dolar dış satışla yüzde 6’lık artış elde edildi. Sektörde, temmuz ayında önemli pazarlardan Hollanda’ya yüzde 131 artışla 146,2 milyon, ABD’ye yüzde 55 yükselişle 138,3 milyon ve Polonya’ya da yüzde 37 artışla 109,5 milyon dolar ihracat artışları yaşandı. ABD’ye ihracat artışında, sektörün alt ürün grubundaki binek otomobillerde yüzde 343, otobüs, minibüs ve midibüsteki yüzde 100’e ulaşan yükselişler etkili oldu. Hollanda’ya sektörün alt ürün grubundaki eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlardaki yüzde 319, binek otomobillerdeki yüzde 68’lik dış satış artışları da dikkati çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X