Özel sektörün dış borcu azaldı

Özel sektörün ağustos sonu itibarıyla yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu 11,8 milyar dolara, uzun vadeli kredi borcu 196,6 milyar dolara indi.

Özel sektörün dış borcu azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ağustos dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı. Buna göre, ağustosta, 2018 sonuna kıyasla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 12,8 milyar dolar azalarak 196,6 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu ise (ticari krediler hariç) 3,6 milyar dolar gerileyerek 11,8 milyar dolara düştü. Bankaların uzun vadeli kredi biçimindeki borçlanmaları ağustosta 2018 sonuna göre 7,5 milyar dolar azalırken, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 242 milyon dolar artışla 28,7 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,7 milyar dolar azaldı.

BORÇLARIN DAĞILIMI

Tahvil stoku ise 547 milyon dolar düşerek 3,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,9 milyar dolar azaldı. Tahvil stoku ise 464 milyon dolar artarak 6,9 milyar dolara yükseldi. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise 2018 sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,1 milyar dolar azalışla 7,3 milyar dolara indi. Bu rakam finansal olmayan kuruluşlarda ise 519 milyon dolar düşüşle 2,8 milyar dolar düzeyinde kaydedildi.

BÜYÜK BÖLÜMÜ DÖVİZ CİNSİNDEN

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 196,6 milyar dolarlık uzun vadeli kredi borcunun yüzde 60,7’si dolar, yüzde 33,8’i Euro, yüzde 3,9’u Türk lirası ve yüzde 1,6’sı ise diğer döviz cinslerinden oluştu. Kısa vadeli 11,8 milyar dolarlık kredi borcunun ise yüzde 51’i dolar, yüzde 29,1’i Euro, yüzde 19,5’i Türk lirası ve yüzde 0,4’ü diğer döviz cinsleri oldu. Sektör dağılımı incelendiğinde, uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 46,8’ini finansal kuruluşların, yüzde 53,2’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde, kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 72,3’ü finansal kuruluşlar, yüzde 27,7’si ise finansal olmayan kuruluşlar tarafından gerçekleştirildi.

BİR YILDA 54 MİLYAR DOLAR ANA PARA GERİ ÖDEMESİ

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, ağustos sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplamı 54,3 milyar tutarında dolar oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X