Pancar üreticileri çözüm bekliyor

Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu’nu ziyaret eden üreticiler, pancar çiftçisinin sorunlarının giderilerek, bu yıl için pancardaki polar oranının 14 olarak sabitlenmesini istediler.

Pancar üreticileri çözüm bekliyor

Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu ve Denetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu’nu ziyaret ederek, şeker pancarı ekicilerinin sorunlarını anlattı.

Başkanlar, bu yıl bölgede pancar tarımı ile ilgili yaşadıkları sorunların giderilememesi halinde önümüzdeki yıl Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde şeker pancarı tarımının biteceğini ifade ettiler. Başkanlar, “Bölgeden giden pancarların poları (şeker nispeti) 8-10 arasında çıkmakta. Düşük polar, alım fiyatlarını aşağıya çekmekte. Buna göre ödeme yapılırsa, çiftçinin çok büyük zarar etmesine yol açacaktır. Yapılan çalışmalarda polar düşüklüğünün nedeni bilimsel olarak hala netlik kazanmamıştır” dediler. 

Başkanlar bu yıl için poların 14 olarak sabitlenmesini talep ettiler. Yapılan açıklamada yoğun fare popülasyonunun da şeker pancarına çok büyük zarar verdiği ve şu ana kadar dekarda 2-3 ton kayıp yaşandığı belirtildi. Zararın artmaması için teslimatta öncelik verilmesi gerektiği ifade edildi. Şeker pancarı alım avans fiyatının 235 TL/ton olarak açıklandığı ifade edilen açıklamada, ekim ayı sonuna kadar açıklanması gereken kesin alım fiyatının, bu olumsuzluklar ve maliyet artışları değerlendirilerek revize edilmesi ve en az 300-350 TL/ton olarak açıklanması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, bu düzeltmeler yapılmazsa katma değeri en yüksek, hayvancılık ve tarımın olmazsa olmaz ürünü şeker pancarı tarımının büyük bir darbe yiyeceği ifade edildi. Susurluk Şeker Fabrikası’nda fabrika müdürü Abdullah Kalenderoğlu’nun da bu konuları en geniş şekilde yetkililere bildireceğini ve konuda çalışmalar yapacağını belirttiği kaydedildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X