PEGIDA 15. gösterisini düzenledi

Almanya’nın Dresden kentinde İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin düzenlediği 15. gösteriye 4 bin 300 kişinin katıldığı bildirildi.

PEGIDA 15. gösterisini düzenledi

Dresden’in sembolü Frauenkirche önündeki Neumarkt Meydanı’nda toplanan  göstericiler Almanya ve Saksonya bayrakları taşıdı, ‘’Halk biziz’’ sloganları attı.

Burada bir konuşma yapan ”Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’’ (PEGIDA)’nın kurucusu Lutz Bachmann, Almanya’daki eğitim, emeklilik ve vergi politikalarını eleştirerek, halkın fakirleştiğini ve suç işleme sayılarının arttığını öne sürdü.

Bachmann, Müslümanların terörizme mesafe koyması gerektiğini savunarak, kendilerinin bu yönde bir çalışma yapacaklarını kaydetti.

PEGIDA hareketinin Dresden Belediye Başkanı seçimlerinde aday çıkaracağını dile getiren Bachmann, 3 kişinin Dresden Belediye Başkanlığı’na aday olduğunu ancak bunlar arasında kendisinin bulunmadığını, gelecek günlerde bir adayı belirleyeceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından yürüyüş düzenledi. Pirnaische Meydanı’na yürüyen PEGIDA taraftarları daha sonra Seestrasse adlı caddeden yeniden Neumarkt Meydanı’na geldi. Burada yapılan kısa konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Dresden polisi tarafından yapılan açıklamada, PEGIDA’nın gösterisine 4 bin 300 kişinin katıldığı bildirildi. 

Öte yandan, Postplatz Meydanı’nda düzenlenen PEGIDA karşıtı gösteriye yaklaşık 400 kişinin katıldığı ifade edildi. Ülkenin diğer  bazı kentlerinde de PEGIDA taraftarları ile karşıtlarının gösteri yaptığı kaydedildi.

PEGIDA’nın Magdeburg kentindeki uzantısı “MAGIDA”nın düzenlediği gösteriye 780 kişi katılırken, bu kentteki karşıt gösteride 700 kişinin yer aldığı ifade edildi.

Stralsund kentinde ilk kez düzenlenen “MVgida”  eyleminde ise 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Dresden kentinde 20 Ekim’de 350 kişilik PEGIDA grubu gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle giderek destek bulmuş, grubun 12 Ocak’ta yaptığı gösteriye 25 bin, 25 Ocak’taki gösteriye de 17 bin 300 kişi katılmıştı. En son 9 Şubat’ta düzenlenen gösteride 2 bin kişi yer almıştı.

PEGIDA hareketinin kurucusu Bachmann, Adolf Hitler’in saçını ve bıyığını taklit ettiği fotoğrafının ve yabancı düşmanlığı içeren ifadelerinin bir sosyal paylaşım sitesinde paylaştığının ortaya çıkması ve Dresden Savcılığı’nın konuyla ilgili soruşturma başlatması üzerine görevinden istifa etmişti. 

Bachmann’dan sonra PEGIDA’nın yüzü olarak nitelendirilen, hareketin sözcüsü Kathrin Oertel ile 4 kişi de yönetimden ayrılmış ve bu kişiler “Avrupa İçin Doğrudan Demokrasi” (DDFE)  adı altında yeni bir dernek kurmuştu. İstifa etmesine rağmen Bachmann, gösterileri düzenleyen organizasyon grubunda yer almayı sürdürüyor.

Ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin’de BAERGIDA, Köln’de KOEGIDA, Münih’te BAGIDA, Magdeburg’da MAGIDA, Leipzig’de LAGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X