Pide Zammında Geri Adım

Gaziantep’te 50 kuruştan 70 kuruşa çıkartılan pide zammı, gelen tepkiler üzerine geri alındı.

Pide Zammında Geri Adım

Gaziantep’te 50 kuruştan 70 kuruşa çıkartılan pide zammı, gelen tepkiler üzerine geri alındı. Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan toplantıda ekmekteki fiyat ve gramaj artışından vazgeçtiklerini ve kaliteyi yükseltme adına çalışma yapacaklarını söyledi. Toplantıda İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, zam konusunda yapılan istişarelerin olumlu olduğunu ve Pideciler Odası’nın da bu konuda doğru yaklaşımda bulunduğunu söyledi. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay’da ekmekte kalitenin yükseltilmesine dikkat çekti. EKMEK 150 GRAM VE 50 KURUŞA ÇEKİLDİ İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan ve Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı Gaziantep’te Gaziantep son günlerde gündemde olan ekmek gramaj ve fiyat artışı ile ilgili açıklamalarda bulundular. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay’ın da katıldığı basın toplantısını çok sayıda basın mensubu takip etti. Toplantıda ekmeğe yapılan zammın geri çekilmesi, kalitenin yükseltilmesi ve gıda ürünleriyle ilgili denetimler konuşuldu. Toplantıda ekmeğinin 150 gramdan 50 kuruş olarak satılmaya devam edeceği açıklandı. KARAYILAN : KALİTELİ EKMEK KONUSUNDA ÇALIŞIYORUZ İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, konuyla ilgili olarak kapsamlı bir istişare yaptıklarını belirterek, ‘’Öncelikle bizi burada kabul eden Gazeteciler Cemiyet Başkanı İbrahim Ay’a teşekkür ediyoruz. Bizim asıl çalışmamız gayemiz şuydu. Bizim özellikle somunda Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının bu konuda tebliği var. Bu konuda sıkıntı olmuyor. Ama pide ile ilgili yöresel bir ekmek olması nedeniyle bunanla ilgili bir tebliğ yayınlanmadı. Bununla ilgili bir çalışma içerisine girdik. Pideciler Odası Başkanımız ve yönetim kurulunda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Biz yapmış olduğumuz bu istişare sonucunda komisyonda bulunan arkadaşların fikirlerinin doğru olduğuna kanaat getiriyoruz ve geri adım atıyoruz dediler. Bizim asıl amacımız zam yapmak değil. Bu yıl verimli bir yıl geçirdik. Ülke genelinde bir kuraklık olmadı. Dolayısıyla bizim ürünle ilgili bir sıkıntımız söz konusu değil”dedi. ZAMI GERİ ÇEKTİK Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı ise, konuşmasında toplantının ana konusu olan ekmek zammı ile ilgili alınan son kararı açıkladı. Ekmekte aslında bir zammın söz konusu olmadığına dikkat çeken Sarı, ‘’Gramaj artışı nedeniyle fiyat artışı oldu. Ancak bu artış karşılık görmedi veya iyi anlaşılmadı. Bizde ilgili kurum yetkilileriyle istişare ederek, konuyu tekrar yönetim olarak ele aldık ve yapılan zam ve gramaj artışında geri adım attık. Daha önce 200 gram ekmeğin fiyatını 70 kuruş olarak belirlemiştik. Son görüşmeler ve istişarelerin ardından fiyatı tekrar geri çektik. Ekmek bugünden itibaren 150 gram olarak 50 kuruşa tüketiciye sunulmaya devam edecek.’’ Diye konuştu. KALİTELİ EKMEK ÖNCELİK OLMALI Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay ise, ekmekte ilk önceliğin kalite olması gerektiğini belirterek, çalışmaların bu yönde yapılması gerektiğine dikkat çekti. Gaziantep gündemini meşgul eden ekmek zammı konusunun tartışıldığını belirten Başkan Ay, ‘’İl Tarım Müdürlüğümüz, Pideciler Odası Başkanımız bu konuda cemiyetimizde toplantı yaparak kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini söylediler. Bizde seve seve kabul ettik. Basın mensupları olarak bizim bu konudaki gözlemlerimiz şudur. Ekmekte önce kalite sağlanmalı beyaz ekmek üretmek için çalışma yapılmalı. Bu konuda Ticaret Borsası’nın, Un Sanayicileri Derneği’nin, Tarım İl Müdürlüğü’nün ve Pideciler Odası’nın ortak bir çalışması olduğunu biliyoruz. Bizlerinde dikkat etmesi gereken önemli şey ekmeği israf etmemektir. Ülkemizde ve kentimizde milyonlarca ekmek çöpe atılıyor. Ekmekte gramajın ve fiyatın artması tüketici tarafından memnun karşılanmadı. Çünkü gramaj arttıkça pişme kalitesi de düşüyor. Pideciler Odası yerinde bir kararla ekmek zammında geri adım attı’’ diye konuştu. KARAYILAN SORULARU CEVAPLADI Toplantının soru cevap kısmında tekrar söz alan İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, denetimlerle ilgili olarak yapılan son çalışmaları detaylı olarak açıkladı. Karayılan, parça tavuk satışından, Ayçiçek yağındaki katkı maddelerine ve kurbanlık denetimlerine kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. GLİKOZ KULLANIMI YOK DENECEK KADAR AZ Bir soru üzerine baklavada üretiminde glikoz kullanımına da değinen Karayılan, ‘’Baklavada glikozla ilgili de araştırmalarımızı yaptık, glikoza kesinlikle müsaade etmeyiz. Gaziantepli esnaflarımızın büyük bir çoğunluğu glikoz kullanmıyor. Bu konu yanlış lanse ediliyor. Ancak ben basına bayram sonunda aldığımız numune sonuçlarını sunacağız. Ayrıca glikoz sağlığa zararlı bir ürün değil ancak kullanımı yasak. Bu konuda yanlış algılar var. Bizim ölçümüz yaptığımız denetimler ve bu denetimlerden çıkan laboratuvar sonuçlarıdır’ ’dedi. KURABNLILAR GÖZLEM ALTINA ALINIYOR Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle veteriner hakimlerle birlikte kapsamlı bir çalışma başlatılacağına dikkat çeken Karayılan şunları söyledi. ‘’18 Eylül Cuma günü (bugün) itibarı ile hayvan pazarında kurbanlık denetimlerine başlayacaklarını dile getiren Tarım İl Müdürü Karayılan: “Kurbanlarımızın hasta, hamile ve kesime uygun olup olmadıklarını veteriner hekimlerimiz ile birlikte kontrol edeceğiz. Gaziantep’te kurban sıkıntımız yok, büyük illerin kurbanlarını dahi biz yolluyoruz. İnşallah sorunsuz bir bayram geçireceğiz.” KURALLARA UYMAYANLARA AF YOK Halkın sağlığını tehdit eden hiçbir üretime müsaade etmeyeceklerini dile getiren Karayılan, dökme tavuk ve et üretimiyle ilgili soruyu ise şöyle cevapladı: ‘’Dökme tavuk konusunda çıkan yasa ile birlikte parça tavuk satımı yasaklandı. Gıda denetiminde çalışan tüm arkadaşlarımızı görevlendirdik, gece denetimleri devam ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık 50 yere ceza yazdık. Vatandaşlar bir aksiliğe rastlara bize ihbarlarda bulunsunlar. 14 bin yedi yüz lira ceza yazdık. Büyük marketlerin ve firmaların yetkilileri ile görüştüm, kendilerine gerekenleri söyledim. Etle ilgili denetimlere devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde et balık kurumunun deposunda kokuşmuş ete rastladık. Hepsini hayvanat bahçesine yollayarak imhasını gerçekleştirdik. Dün itibari ile 70 bin TL cezamızı da yazdık. Et Balık Kurumundaki diğer etlerden de numuneleri de aldık. Bundan sonrada müsaade etmeyeceğiz. Resmi işlemlere de başladık.’’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X