Piyasalarda S-400 dalgası

Dolar 5,90’ı gördü, Euro 6,63 liradan alıcı buldu. Borsa 2 bin 104 puan düşerken, çeyrek altın 413 lirayı aştı. Ekonomistler, S-400 gerginliğinin yanı sıra, İstanbul seçiminin de risk unsuru olarak öne çıktığını vurguluyor.

Piyasalarda S-400 dalgası

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’lere yönelik açıklamalar, ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri tırmandırırken, kurlarda da hareketliliğe neden oluyor. Piyasayı baskı altında tutan gelişmeler doları, 5.80 seviyelerinden 5.90 düzeyine taşıdı. Dolar, dün akşam saatlerinde serbest piyasada 5,87’den el değiştirdi. Euro ise 6,63’ün az üzerinde alıcı buldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki akşam yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemini aldığını ve bu işin bittiğini söylemişti. Erdoğan, ay sonunda G20 toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde bir telefon görüşmesi de yaparak konuyu çözmek istediğini söyledi. 

TÜRKİYE VAZGEÇMEYECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün, ABD Savunma Bakanı görevini vekaleten yürüten Patrick Shanahan’ın geçen cuma günü gönderdiği mektuba yönelik olarak kimsenin Türkiye’ye ultimatom veremeyeceğini, Türkiye’nin böyle mektuplarla aldığı kararlardan vazgeçmeyeceğini söyleyerek, ‘Türkiye S400’leri aldı, bunlar gelecek, konuşlanacak’ dedi. Shanahan, geçen hafta Türkiye’nin F-35 programından nasıl çıkarılacağının ana hatlarının yer aldığı bir mektubu Akar’a göndermişti. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de, Savunma Bakanlığı’nın mektuba cevap vermek için çalışma yürüttüğünü ifade etmişti.

İSTANBUL SEÇİMLERİ DE RİSK UNSURU

İstanbul seçimi ve S-400 konusunun TL için başlıca risk unsurları olduğunu söyleyen bir bankacı, ‘Çavuşoğlu’nun açıklamaları sonrası kurda yukarı yönlü bir hareketlenme gördük. Dolar/TL 5,91 seviyesini aşarsa yukarı hareketin devamı gelebilir. Mevcut durumda 5.75-5.88 bandının korunacağını düşünüyorum’ değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan günün ilk yarısını yüzde 1,6 kayıpla 91.150 puandan tamamlayan Borsa’da da satış ağırlıklı görünüm etkisini sürdürdü. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,27 değer kaybıyla 90.501,48 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 2.104,35 puan düştü. Serbest piyasada çeyrek altın 413 liradan el değiştirdi. Altının gram fiyatı ise 252 lira oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X