Podemos’tan ‘Siriza’ etkisi beklenmiyor

IHS Global Insight Uzmanı Lawson, İspanya’da radikal sol Podemos partisinin Yunanistan’daki Siriza gibi seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Podemos’tan ‘Siriza’ etkisi beklenmiyor

IHS Global Insight Ekonomi ve Politika Uzmanı Brian Lawson, İspanya’da radikal sol Podemos (Yapabiliriz) partisinin Yunanistan’daki Radikal Sol Koalisyon İttifakı (Siriza) gibi seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanmasının söz konusu olmadığını belirterek, Podemos’un birinci çıkması durumunda koalisyon kurmak zorunda kalacağını ifade etti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Lawson, Podemos’un Siriza’ya göre deneyimsiz bir parti ve İspanya ekonomisinin Yunanistan ekonomisinden farklı olduğunu belirterek, İspanya’nın ekonomik bozulmalardan uzak olduğunu aktardı.

İspanya’nın temerrüde düşmesinin söz konusu olmadığını, banka karlarının arttığını ve ülkede büyümenin olumlu seyrettiğine işaret eden Lawson, Podemos’un Siriza gibi seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanmasının söz konusu olmadığını, Podemos’un birinci çıkması durumunda koalisyon kurmak zorunda kalacağını ifade etti.

Anket sonuçlarına göre Podemos’un önemli bir destek kazandığını anımsatan Lawson, ancak iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) ülkedeki güçlü büyüme ve artan istihdamdan avantaj sağlayabileceğini vurguladı.

Podemos’un iktidara gelmesi durumunda Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) veya PP ile anlaşarak koalisyon kurmak zorunda kalacağını belirten Lawson, koalisyon kurulmaması durumunda ülkede siyasi istikrarın tehlikeye girebileceği öngörüsünde bulundu.

Lawson, İspanya’da yaşanan yolsuzluk skandallarının PP’ye oy kaybettirebileceğini dile getirdi.

SİRİZA’nın başarısız olması Podemos’u olumsuz etkiler

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz da Podemos’un seçimlerde iyi bir sonuç elde edebileceğini, Podemos’un seçimlerdeki şansının Siriza’nın başarısına bağlı olduğunu belirterek, Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkması ve ekonomik anlamda felaketlere maruz kalması durumunda Podemos’un da şansının olmayacağını anlattı.

Schulz, Siriza’nın vaatlerini gerçekleştirmemesinin de İspanya’daki seçimlerde Podemos’un oy oranını olumsuz etkileyeceğini ancak, Siriza‘nın vaat ettiği politikaları uygulayıp ekonomide başarı elde etmesi durumunda Podemos’un avantaj elde edeceğini ifade etti.

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise İspanya’da hızlı bir ekonomik büyüme ve istihdam olduğunu, öncü göstergelerin de ülkede büyümenin daha çok güçleneceğinin habercisi olduğunu ifade ederek, bu nedenle Podemos’un çoğunluğu sağlayamayacağını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X