Putin: Terörü temizlemeliyiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortadoğu’dan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik göçmen krizinin beklenen bir sorun olduğunu, AB’nin dış politika kararlarında artık ABD’nin kontrolünden kurtulması gerektiğini söyledi.

Putin: Terörü temizlemeliyiz

Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’na katılan Putin, IŞİD başta olmak üzere terörle mücadelede uluslar arası bir koalisyonun kurulabileceğini vurguladı.

“OPERASYONLARA KATILMAMIZ HENÜZ GÜNDEMDE DEĞİL”

“Biz gerçekten terörle mücadelede uluslar arası bir koalisyon kurulmasını istiyoruz. Terörle mücadele edecek tüm ülkeler cephede bir araya gelemese de, en azından bunlar arasında bir koordinasyon kurulmalı. Biz bunun için çalışıyoruz. İlk adımlar gösteriyor ki, benim düşünceme göre bu olabilir…” dedi. 

Rusya’nın IŞİD’le mücadele operasyonlara katılıp katılmayacağı ile ilgili soruya yanıt veren Putin, gündemde başka seçenek olduğunu, bunu konuşmak için erken olduğunu belirtti.

SURİYE’DEKİ SİYASİ ÇÖZÜM VE TERÖRLE MÜCADELE

“ Beşşar Esed rejiminin değil, Suriye ve Irak’ta önemli miktarlarda toprak ele geçiren IŞİD’in temizlenmesi gerekir…” çağrısında bulunan Putin, Suriye’de terörle mücadelenin siyasi süreçle birlikte yürütülebileceğini söyledi. 

Erken parlamento seçimleri yaparak Esed’in bu yönde hareket etmeye hazır olduğunu ifade eden Putin, “Biz Suriye içinde ortaklarımızla çalışıyoruz. Onlar da terörle mücadelenin siyasi süreçle birlikte yürütülmesi gerektiğini kabul ediyor. Suriye Cumhurbaşkanı da aynı fikirde.” dedi.

“OBAMA VE TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜM”

Rusya’nın terörle mücadele konusunda ortak bir koalisyon kurulması ile ilgili teklifini ABD Başkanı Barack Obama, Ürdünü, Mısır, Türkiye ve diğer ülkelerle görüştüğünü hatırlatan Putin, “Biz terörle ve aşırılıklarla mücadelede uluslar arası koalisyon kurulmasını istiyoruz. Ben ABD Başkanı ile konuyu telefonda konuştum. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Suudi Arabistan yönetimi ile de görüştüm…” bilgisini paylaştı.

Rusya’nın koalisyon teklifinde Suriye ve Irak hükümetleri, Kürt yerel yönetimleri ana omurgayı oluşturması yer alıyor. Bölge ülkeleri ve uluslar arası toplum da gerekli desteği sağlayacak. Suudi Arabistan, ABD ve Türkiye, Suriye yönetiminin koalisyon içinde yer almasına olumsuz cevap vermişti. 

TERÖRLE MÜCADELE GÖÇMEN SORUNUNU ÇÖZER

Kendisinin birkaç yıl önce ve Rusya’nın her fırsatta Müslüman ülkelerde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Batılı ülkelerin uyguladığı sorunlu dış politikaların geniş çaplı sorunlara yol açacağı uyarısında bulunduklarını hatırlatan Putin, “Bu politikalar bugün de devam ediyor. Arap ülkelerinden gelen göçmen sorununu çözmek için öncelikle terörle mücadeleye ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X