Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Referanduma Çin’in yorumu: Sınırların değişmesine karşıyız

Dongyang – ÇİN

Çin Halk Cumhuriyeti’nin konuğu olarak Bursa, Ankara ve İstanbul’dan bir grup gazeteciyle başladığımız Çin gezisinin 8. günündeyiz.

Bu sütunların okurları gezinin amacını, biliyorlar. Çin kendini anlatıp 2025 Planı kapsamındaki büyük sanayi devrimini tanıtmak için, özellikle İpek Yolu ülkelerine yönelik Yeni Yol, Yeni Kuşak projesini uygulamaya koydu.

Türk gazeteciler de Çin’e tanıklık etmek için buradalar.

Programı…

Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi hazırladı. Fakat program deyip geçmemek gerekiyor. Çünkü, sabah 08.00’den itibaren akşama kadar resmen başdöndüren bir ziyaret trafiği var.

Günde en az 7 ayrı yere gidiliyor, ziyaretler bazen 10’a kadar çıkıyor. Çok yoruluyoruz, ama Çin’i yakından tanıma ve gözlemleme fırsatı buluyoruz.

Tıkır tıkır işleyen programımıza Çin Komünist Partisi de katılıyor.

Nitekim…

Gittiğimiz her kentin girişinde belediyelerin ve ÇKP’nin Medya Tanıtım başkanları tarafından karşılanıyor, ziyaretlerimizi de eskort eşliğinde yapıyoruz. Her kurumda da genel müdür düzeyinde kapıda karşılanıp bilgilendiriliyoruz.

Öğle yemeklerinde belediye başkan yardımcılarının, akşam yemeklerindeyse belediye başkanı, kaymakam ve ÇKP yöneticilerinin konuğu oluyoruz.

İşte…

Bu resmi ortamlarda hükümet temsilcileriyle birlikte oluyor, sohbet ediyoruz.

Örneğin…

Türkiye’nin haklı kaygılarla ser tepki gösterdiği, Amerika’dan Rusya’ya ve Avrupa ülkelerine kadar herkesin karşı olduğu Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumunun Çin’den nasıl görüldüğünü merak ettik.

Önce Ortadoğu konusu:

“Çin Halk Cumhuriyeti olarak sanılanın aksine Ortadoğu’yla yakından ilgileniyoruz. Başta Filistin olmak üzere Irak ve Suriye’de yaşananları, her gelişmeyi takip ediyoruz.”

Referanduma bakışları da şu:

“Kuzey Irak’taki referandumu da yakından izliyoruz. Burada Türkiye’nin hassasiyetlerini çok önemsiyoruz.”

Şu nokta sıkıntılı:

“Ancak kabul etmemiz gerekir ki, bu konuda net bir kararımız ve belirlenmiş bir politikamız yok.”

Buna karşın…

Net bir görüşleri var:

“Çin Halk Cumhuriyeti, nerede olursa olsun sınırların değişmesine karşı. Her yerde olduğu gibi, Ortadoğu’da da sınırların değişmesine karşıyız. Bu yönde atılacak her adımdan rahatsızlık duyarız.”

Çok yoğun program, çok başarılı ekip

 

Gerçi… Yurt dışı deneyimimiz pek yok, ama yut içinde çok sayıda yoğun program yaşadık. Buna karşın, Çin’deki kadar yoğun ve uzun süreli program ne gördük, ne de duyduk.

Programı…

Türkiye geçmişi nedeniyle Murat olarak tanıdığımız Yongmin Xia ile Bursalı meslektaşımız Sedat Aydın’ın da yer aldığı gencecik ekibi hiç aksatmadan başarıyla sürdürüyorlar.

Yine…

Hakan olarak tanıdığımız Tang Jiankun tercümanlığımızı yapmanın yanında her sorunu anında çözüyor.

Ayrıca…

Türk gazetecilerle gelen Çin’in Ankara Büyükelçiliği Basın Müşaviri Ümran Şatana da ekibimize adeta kol kanat geriyor.

 

Çin’den bir büyük hamle de sinemaya: En büyük film stüdyoları

 

Gerçi… Çinli yöneticiler “dünya liderliği hedefimiz yok” diyorlar, ama attıkları adımlar da her alanda dünya liderliğine yürüdüklerini gösteriyor.

Nitekim…

Bir yandan sanayi devrimi başlatıp Sanayi 4.0 devrimini tamamlayan Avrupa ile rekabet edebilmek için projeler üretirken, bir yandan sanat ve kültür alanında hamleler yapıyorlar.

Örneğin…

Dongyang’a bağlı Hengdien ilçesinde tam 300 kilometrekarelik alana müthiş bir sinema ve televizyon dizileri çekim stüdyoları kurmuşlar. Böylece, dünyanın en büyüğü bilinen Amerika’nın Universal stüdyolarını geçmişler.

Uçsuz bucaksız alana şehirler kurup saraylar, çarşılar yapmışlar. Muazzam göller, akarsular, köprüler, kayalık ve dağlar yapmışlar.

Pekin’deki Yasak Şehir’in bire bir aynısı yapılmış. Çin Hanedanı’nın yaşadığı sarayı aynen inşa edilmiş. Dünyanın sembol olmuş yapıları Brandenburg Kapısı, Kremlin Sarayı, Tacmahal’ı yan yana sıralamışlar.

Gece çekimlerinde dağların arasındaki dolunay olarak kullanılması için dev bir ay bile var.

Ekibimizin, günün dörtte üçünü ayırmasına karşın tamamını gezemediği bu büyük alan görünen o ki yakın gelecekte Amerika’nın Hollywood’u ve Hindistan’nın Bollywood’una en büyük rakip olacak.

Hatta…

Biz gezerken 2 ayrı noktada film çekimleri vardı ve şimdiden 130 milyon kişinin bilet alarak gezdiğini öğrendik.

Futbolcu transferlerini özel anlamı var mı?

 

Her alanda dünyanın en büyüğü olmasına yönelik adımları izlerken aklımıza Çin’e transfer olan ünlü futbolcular geldi.

Gerçi…

Çinde’de bulunduğumuz sürede televizyondan izlediğimiz maçlarda Avrupa’nın ünlü kimi futbolcuları iyi futbol oynamıyorlar, ama pahalı futbolcu transferlerinin bu hamledeki yeri sorumuza şu cevabı aldık:

“Futbolda da başarılı olmayı elbette istiyoruz, ama transferler Çin’in politikası değil, firmaların rekabetinden oldu. Pahalı transfer yönteminin sakıncaları ortaya çıkınca da önemli kısıtlamalar getirildi.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X