Refraktif cerrahi nedir, kimlere yapılır?

Refraktif cerrahi nedir, kimlere yapılır? Refraktif cerrahide günümüzde en yaygın hangi yöntemler kullanılmaktadır? Eximer Lazer nasıl yapılır? Eximer Lazer sonrası normal hayata ne zaman dönülür?

Refraktif cerrahi nedir, kimlere yapılır?

Bütün bu soruların cevabı Retina Göz Hastanesi’nin katkılarıyla haberimizde…

1. Refraktif cerrahi nedir? Kimlere yapılır?

Refraktif Cerrahi gözdeki kırma kusurları olan miyop hipermetrop astigmat ve 45 yaş sonrası yakın  gözne zorluğu olan presbiopinin lazer veya diğer cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak düzeltilmesi amacıyla uygulanan cerrahi yöntemlerinin tamamına verilen isimdir.

Refraktif Cerrahi 18 yaşını doldurmuş ve net görebilmek için gözlük veya kontakt lens kullanmak zorunda olan kişilere yapılabilmektedir.

img_4008.jpg

2. Refraktif Cerrahide günümüzde en yaygın hangi yöntemler kullanılmaktadır?

Göz ışığı görüntüye dönüştüren bir organdır ve bu görevi yaparken ışığı kırar yani dışarıdaki kocaman bir objeden yansıyan milyonlarca ışık demetini kırarak gözün arkasında bulunan ve 2-3 milimetre alana tüm şekli düşürecek yoğunlukta kırarak görmemizi sağlar.Işığı çok kırarsa miyopi az kırarsa hipermetropi, 360 derecede farklı farklı kırarsa astigmat ve 45 yaşından sonra iris gerisinde bulunan lensin suyunu kaybetmesi nedeniyle otofokus yeteneğini kaybetmesiyle yakını görememe dediğimiz presbiopi oluşur.Bütün bu kırma kusurları kişinin yaşı, genel sağlık durumu,sosyal ve iş hayatı, kırma kusurunun kaç derece olduğu ve gözünün hangi tedaviye uygun olduğuna göre yapılacak yöntem hekim tarafından belirlenir ve kişi bilgilendirilerek uygulanır.

Günümüzde en yaygın yapılan refraktif cerrahi yöntemi eximer lazerdir. Eximer Lazer ülkemizde ve dünyada yaklaşık 30 yıldır yapılmakta ve klasik ve kuralları büyük oranda standardize edilmiş refraktif cerrahi yöntemleri arasında yerini almıştır.Halen çok yaygın yapılmaktadır.Sonuçları %96 lar civarında tatmin edicidir. Eximer Lazer uygulanmış kişiler başarılı bir operasyonun ardından gelecekte gözde oluşabilecek diğer her türlü hastalığa yol açmadığı gibi  katarakt retina hastalıkları veya her türlü göz hastalıklarında yapılacak tıbbi veya cerrahi tedavilere hiçbir engel teşkil etmez.

Eximer Lazerin dışında diğer refraktif cerrahi yöntemler fakik göziçi mercek yerleştirilmesi,şeffaf lens çıkarılması ve yapay göziçi mercek yerleştirilmesi ameliyatlarıdır.

Fakik Göziçi Mercek yerleştirilmesi genellikle göz numarası çok yüksek olması ya da kişinin kornea dokusunun eximer lazer uygulamaya uygun olmadığı genç hasta grubuna yapılır.Bu yöntemin de uygulanabilme şartları vardır ve buna kişiyi değerlendiren hekim karar verecektir.

Şeffaf Lens çıkarılması ve Yapay göziçi mercek yerleştirilmesi katarakt ameliyatlarının aynısıdır.Genç hasta grubunda Eximer Lazer ya da fakik göziçi Mercek ameliyatı yapılamadığı hallerde uygulanabilecek bir seçenek olmakla birlikte çoğunlukla 50 yaş sonrası yapılması tercih edilir.Şeffaf lens çıkarıldıktan sonra tek odaklı ya da günümüzde akıllı lens de denilen çok odaklı lensler göz içine yerleştirilir.Hastalarımız lens deyince en fazla bu lensleri nasıl kullanacağım kaygısı taşırlar.Gerek fakik göziçi lens gerekse şeffaf lens değişiminde kullanılan lensler ameliyatla göziçine yerleştirildiğinden dolayı hastalara bu lenslerin kullanımı ile ilgili hiçbir görev düşmez.

img_4009.jpg

3. Eximer Lazer nasıl yapılır? Ön hazırlık ve ameliyat süreci nasıldır?

Eximer Lazer günübirlik yapılan ameliyatlardandır.Ameliyat olacak kişi günün belli bir saatinde hastaneye çağrılır premedikasyon dediğimiz ameliyata hazırlık ilaçları uygulandıktan sonra lazer ameliyathanesine alınır.Yaklaşık 15-20 dakika süren bir ameliyattan sonra gözüne numarasız koruma amaçlı kontakt lens takılır.30 dakika kadar istirahat ettirildikten sonra doktoru tarafından kontrol edilir ve reçetesi verilerek hastaneden ayrılmasına izin verilir.Ertesi gün ilk kontrolü yapılır.

img_4022.jpg

4. Eximer Lazer sonrası normal hayata ne zaman dönülür,görme fonksiyonu ve iyileşme süreci nasıl olur?

Çok sayıda Eximer Lazer yöntemi isimleri olmakla beraber esasında iki ana yöntem vardır.Birincisi yüzeyel lazer dediğimiz kornea dokusunun epiteli ortalama merkezde 8 milimetre kazındıktan sonra yapılan PRK ve türevleridir.Yüzeyel lazer yapılmışsa kornea epiteli kendisini 48 saatte yeniler ve bu süre hasta gözünde batma ve yanma hisseder kendi işini görecek kadar bir görmesi olsa da bu iş hayatı ya da araç kullanmaya yetecek kadar değildir.İş hayatına dönmesi 3-4 gün sonra olur ve görmesi her geçen gün daha iyileşir.

İkinci ana yöntem ise derin ya da flepli yöntem olan LASİK yöntemidir. Bu yöntemde ilk günler çok daha konforludur ve ameliyatın ertesi günü kişi neredeyse gözlükle gördüğü görme keskinliğine ulaşır.Lasik olan hastalar kendilerini korumak şartıyla iş hayatına 2 gün sonra devam edebilirler.

Eximer Lazerde kişiye hangi yöntemin uygulanacağına detaylı muayene sonrası hekim karar verir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X