Röszke-Horgoş Sınır Kapısı kapatıldı

Sırbistan-Macaristan sınırındaki Röszke-Horgoş Sınır Kapısı’nın sığınmacı krizi nedeniyle 30 gün süreyle kapatıldığı bildirildi.

Röszke-Horgoş Sınır Kapısı kapatıldı

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, Macaristan makamlarının, “Röszke-Horgoş Sınır Kapısı’nın, 17 Eylül’den itibaren 30 gün süreyle sığınmacı krizinden ötürü kapatıldığını” bildirdiğini, yolcuların, araçların ve taşımacıların adı geçen sınır kapısından geçişine izin verilmeyeceğini duyurduğunu kaydetti.

Açıklamada, adı geçen güzergahı kullanacak vatandaşların alternatif geçiş yollarına yönelmelerinin uygun olacağı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Macaristan makamları, Macaristan’ın Szeged şehrine 60 kilometre mesafedeki Tompa Sınır Kapısı’ndan halihazırda yolcu, özel araç ve TIR geçişlerinin devam ettiğini bildirmişlerdir. Sınırın hangi tarihte açılacağı konusunda vatandaşlarımızın Bakanlığımızın ve Budapeşte Büyükelçiliğimizin duyurularını takip etmelerinde fayda görülmektedir.”

​Hırvatistan sınırına tel örgü

Macaristan’ın, sığınmacı akınından dolayı Hırvatistan sınırına tel örgü çekmeye başlayacağı bildirildi.

 

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, sığınmacı akınından dolayı Hırvatistan’ın göçmenlik sisteminin çöktüğünü ve sığınmacıları kaydetmek yerine Macaristan ve Slovenya’ya yolladıklarını öne sürerek, ”Hırvatistan’ın sığınmacı sistemi bir gün içinde çöktü. Bu nedenle Baranya ve Somogy bölgelerinde de olağanüstü hal ilan ettik. Hırvatistan sınırına tek örgü çekimi başlayacak. Macaristan’ı, Macaristan’ın sınırlarını ve Schengen bölgesini koruyacağız” diye konuştu.

 

Macaristan’ın pazartesi günü Sırbistan sınırını kapatması üzerine güzergah değiştiren sığınmacılar, Hırvatistan üzerinden Macaristan’ın Baranya bölgesindeki Illocska kasabasına girmişti.

 

Macaristan hükümeti, salı günü sığınmacı krizi nedeniyle Sırbistan sınırına yakın Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgelerinde de olağanüstü hal ilan etmişti.

 

Macaristan hükümeti, 17 Haziran’da yasa dışı göçü engellemek için Sırbistan sınırını 3 metre yükseklikte, 175 kilometre uzunluğunda tel örgüyle kapatma kararı almış, diğer sınır paylaşımı olan ülkelerle de benzer bir tehlike gördüklerinde aynı uygulamaya gidebileceklerini duyurmuştu. Hükümet, Sırbistan sınırından sonra Romanya ve Hırvatistan sınırına da tel örgü çekeceğini açıklamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X