Ruhani’den ABD’ye rest: İran nükleer anlaşmaya tek başına devam edemez

Asya liderler zirvesinde konuşan İran Cumhurbaşkanı, nükleer anlaşmadaki bazı taahhütlerin askıya alındığını hatırlattı, “İran, anlaşmanın taraflarından uygun bir yanıt gelmediği takdirde bundan daha fazla adımlar atmaya mecbur kalacaktır” dedi.

Ruhani’den ABD’ye rest: İran nükleer anlaşmaya tek başına devam edemez

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin tek taraflı  çekildiği nükleer anlaşmanın sürdürülmesi için anlaşmanın taraflarından olumlu  adımlar beklediklerini aksi halde İran’ın anlaşmayı sürdüremeyeceğini söyledi. 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Tacikistan Cumhuriyeti’nin başkenti  Duşanbe’de, Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 5.  Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde konuştu.

ABD’nin tek taraflı çekildiği nükleer anlaşmanın devamı için  anlaşmanın taraflarına İran’ın kazanımlarını sağlayacak adımlar atma çağrısında  bulunan Ruhani, “İran’ın nükleer anlaşmaya tek başına devam edemeyeceği açıktır.  Diğer ülkelerin bu önemli anlaşmanın korunması için katkı sunması gerekiyor.”  dedi.

İran’ın “azami iyi niyeti ve stratejik sabrına” karşılık ABD’nin  “hukuksuz” tutumunun herkes tarafından görüldüğünü dile getiren Ruhani, “İran,  her türlü etkileşime hazır olduğunu ilan ederek, anlaşmadaki dengeyi  sağlayabilmek için nükleer anlaşmanın 26 ve 36’ncı maddeleri uyarınca  taahhütlerini azalttı. Anlaşmanın taraflarından uygun bir yanıt gelmediği  takdirde bundan daha fazla adımlar atmaya mecbur kalacaktır.” şeklinde konuştu.

Orta Doğu bölgesindeki gerginlikle ilgili ise Ruhani, “Bazı bölge dışı  güçlerin Orta Doğu bölgesindeki ülkelerin içişlerine müdahaleleri zorlayıcı tek  taraflı politikaları, terörizm, aşırılık ve  İran’la yapılan önemli nükleer  anlaşma da dahil olmak üzere uluslararası barış ve güvenlikle ilgili konularda  yabancı güçlerin yükümlülüklerini açıkça ihlal etmesi ve hukuk dışı tutumlar  bölgemizi dünyanın en istikrarsız bölgelerinden biri haline getirdi.” ifadelerini  kullandı.

Ruhani, konuşmasında Japonya Başbakanı Abe Şinzo’nun Tahran ziyareti  sırasında Umman Körfezi’nde Japonya’ya yük taşıyan petrol tankerlerinin saldırıya  uğramasına ilişkin değerlendirmede bulunmadı.

Saldırılar Basra Körfezi’nde ABD-İran arasındaki çatışma ihtimalini  artırırken Washington, saldırılarla ilgili İran’ı suçlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise tanker saldırılarının  faili olarak “B Takımı” olarak adlandırdığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı  John Bolton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi  Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid’i işaret  etmişti.

İran, saldırıların Japonya Başbakanı Abe’nin diplomatik girişimlerini  sabote etmeyi amaçladığını savunuyor.

Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018’de, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan  çekilerek, İran’a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD’nin yaptırımlarına karşılık 8  Mayıs’ta ülkesinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azalttığını ve anlaşmanın  taraflarına İran’ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre  verdiklerini duyurmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X