Rum kesiminden flaş karar!

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin, doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıkladı.

Rum kesiminden flaş karar!
Rum Yönetimi, Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerin sondaj çalışmalarını izlemesini bahane etti ve Kıbrıs müzakerelerini tek taraflı olarak askıya aldıklarını açıkladı. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bu sabah parti başkanları ile acil bir toplantı yaptı. Türk savaş gemilerinin sondaj çalışmalarını yakından takip etmesine tepki gösteren Rum lider, Eroğlu ile perşembe günü yapılması planlanan görüşmeye gitmeme kararı aldı. Kararı açıklayan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, ‘Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saldırı olduğunu’ ileri sürdü ve ‘Görüşmelerin askıya alındığını’ açıkladı. Rum liderin, Atina yönetiminden destek aldığı da belirtildi. Ayrıca AB liderlerini de bilgilendirdiği kaydedildi.
 
Rumların görüşmeleri askıya almasına KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’dan tepki gecikmedi. Eroğlu, Rum tarafının görüşmelerden çekilme kararının yanlış bir tutum olduğunu belirtti. Eroğlu, “Rum tarafı bu tutumu ile Kıbrıs konusuna görüşmeler yolu ile bir çözüm bulunması çabalarında samimi olmadığını da bir kez daha göstermiştir” dedi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafının görüşmelerden çekilme kararını değerlendirdi.
 
Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in bugün Rum siyasi parti başkanları ile yaptığı toplantının ardından görüşmelerden çekilme kararı alındığının açıklanmasının yanlış bir tutum olduğunu söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Görüşmelerden geri çekilme gerekçesi olarak Türkiye’nin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlalinin gösterilmesi, Kıbrıs konusundaki gerçeklerle bağdaşmamaktadır ve Kıbrıs Türk halkının hakkını, hukukunu yok sayma kararlılıklarının yeni bir ifadesidir” dedi. Eroğlu, Rum tarafının, bu tutumuyla Kıbrıs konusuna görüşmeler yoluyla bir çözüm bulunması çabalarında samimi olmadığını da bir kez daha gösterdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz, Kıbrıs’ta var olan gerçekler temelinde bir çözüm için dün olduğu gibi bugün de varız” dedi.
 
Yavuz hırsız!
 
Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay da, ‘yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ diye açıklama yaptı ve Rumların tutumunun doğru olmadığını kaydetti. Özersay, Rumların BM’ye görüşmelerin askıya alındığı ile ilgili bilgi verilmediğini açıkladı.
 
GENELKURMAY BAŞKANLIĞI: TAKİPTEYİZ
 
Genelkurmay Başkanlığı, Rum Yönetimi’nin Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine ilişkin açıklama yapmıştı. Açıklamada, Akdeniz’de Rum yönetiminin sondaj faaliyetlerinin takip edildiği belirtilmişti. Dışişleri Bakanlığı da, Rumlara ‘aramaları durdur’ uyarısı yapmıştı.
 
RUM YÖNETİMİ: GÖRÜŞMELER BİTER
 
Rum tarafı, Türkiye’nin doğalgaz çıkarma çalışmalarını savaş gemileriyle gözlemlemesinden rahatsız olduğunu söyleyerek ada için yapılan barış görüşmelerinin bu gözlemlerden dolayı zarar görebileceğini açıklamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X