Rumlardan Lahey hamlesi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Doğu Akdeniz’deki sondaj krizini Lahey’e taşıdı. Rum lider  Nikos Anastasiadis, yeraltı zenginliklerini koruma altına almak için Türkiye’ye karşı Uluslararası Adalet Divanı’na başvurduklarını açıkladı.

Rumlardan Lahey hamlesi

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetlerinin yankıları sürüyor.  GKRY, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz krizi konusunda Türkiye’ye karşı Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu. Rum lider Nikos Anastasiadis, yeraltı zenginliklerini koruma altına almak için böyle bir adım attıklarını söyledi.

Kıbrıs’ın egemenlik haklarını her tür hukuki yola başvurarak koruyacağını belirten Rum lider, Lahey’e başvuracakları konusunda Türkiye’yi bilgilendirdiklerini de ekledi. Anastasiadis, Türkiye’nin Atina’daki Büyükelçiliği’ne gönderilen bir bilgi notunun reddedildiğini açıklayarak, “Dolayısıyla başka bir yoldan gönderildi. Teslim alındığına dair kanıt var, bu da GKRY’a ilerleme hakkı tanıyor” dedi. Kıbrıs televizyonu Sigma TV, notun faks yoluyla iletildiğini öne sürdü. 

DOĞALGAZ VE PETROL ARAYIŞI

Kıbrıslı Rumlar, doğalgaz arama ruhsatı verdikleri bölgelerde Türk gemilerinin sondaj faaliyetlerinde bulunmasını, adanın egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve bölgede gerginliği artırdığını savunuyor.

Türkiye ise diplomatik olarak tanımadığı, ancak uluslararası toplumca tanınan AB üyesi GKRY’nın ada etrafındaki sularda petrol veya doğalgaz aratmak için lisans dağıtamayacağını ve hidrokarbon aranan bazı alanların egemen olduğu kıta sahanlığında kaldığını savunuyor. Türkiye Rumlar üzerinde baskı kurmak için sahip olduğu iki sondaj gemisiyle ada etrafında kendi doğalgaz ve petrol arama çalışmalarını yürütüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X