Ruslar Türk meyve ve sebzesine 659 milyon dolar ödedi

Türkiye’den Rusya’ya 2018 yılında yapılan ihracatta yaş meyve sebze ürünleri ilk sırada yer aldı. Bu ülkeye geçen yıl 1 milyon 30 bin tonluk yaş meyve sebze ihraç edilerek, 659 milyon 526 bin dolarlık gelir sağlandı.

Ruslar Türk meyve ve sebzesine 659 milyon dolar ödedi

Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu’na 2018 yılında gerçekleştirilen toplam ihracatın miktarda yüzde 39, değerde ise yüzde 19’unu yaş meyve sebzenin oluşturduğunu söyledi. Gürdoğan, yeni yılda Rusya Federasyonu piyasasından daha da ümitli olduklarının altını çizerek şunları kaydetti: ”Yaşanan sorunların çözümü ile 2019 yılında sektör ihracatı daha üst noktalara ulaşacaktır.

Rusya piyasasına en doğal ve en taze haliyle kaliteli ürün sunabilen Türk ihracatçılar olması nedeniyle Türk yaş meyve sebze ürünlerinin Rus tüketiciler tarafından en fazla tercih edilen ürünler olmuştur. Türk ürünlerinin 24 saat içinde en taze haliyle Rusya piyasasına sunulması her iki ülke açısından önemli avantajlar sağlamıştır ancak Rusya Federasyonu tarafından sürekli yaş meyve sebze ürünlerinin iade edilmesi 2018 yılında sektöre büyük darbe vurmuş ve ihracatçılarımız yılı çok büyük zararlarla kapatmıştır.”

VİZE KALDIRILMALI

Bu yıl yetkililerden bu soruna kalıcı çözüm bulmalarını, ihracatçılara ve ihraç yükü taşıyan TIR şoförlerine uygulanan vizelerin kaldırılmasını beklediklerini dile getiren Gürdoğan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı kazan kazan ilkesi ile aynı dengede gelişmesi halinde Rusya Federasyonu’na yönelik dışsatımın daha da üst noktalara ulaşmasını ümit ettiklerini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X