Rusya ve ABD’den ‘Esad’ hamlesi

ABD ile Rusya, Suriye rejiminin uluslararası tecritten çıkması için görüşüyor. 

Rusya ve ABD’den ‘Esad’ hamlesi

Açıklama ABD Suriye Özel Temsilcisi Jim Jeffrey’den geldi. Jeffrey, Washington ve Moskova’nın Şam rejimini İdlip kentinde ateşkes ilan edilmesi de dahil bazı koşullar karşılığında uluslararası tecritten çıkartılması için görüştüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumundan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jeffrey, Washington ve Moskova’nın Suriye krizini “adım adım sona erdirecek bir yaklaşımı” görüştüğünü söyledi.

Jeffrey, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Rusya’ya mayıs ayı ortasında yaptığı ziyarette, Suriye hükümetinin, uluslararası camiada yerini yeniden almasına olanak sağlayacak BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına saygı göstermesini öngören bir planı görüştüğünü ifade etti.

YENİ ANAYASA VE SEÇİM

BM’nin söz konusu kararı, Şam rejiminin barış müzakereleriyle, yeniden anayasa yapımı ve BM gözetiminde seçimleri kabul etmesini şart koşuyor.

Jeffrey, “Şu ana kadar İdlib bölgesinde ateşkes ile ilgili bir ilerleme veya Esad rejiminin artık çatışmalara son verme arzusuyla ilgili bize garanti sunacak olan anayasa komisyonun kurulması konusunda bir gelişme sağlanamadığını gördük” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Serguei Verchinine, bu hafta içinde BM’de yaptığı temaslar sırasında ülkesinin ABD ile Suriye sorununa kalıcı bir siyasi çözüm konusunda işbirliği yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X