Rusya’dan ‘güvenli çıkış’ teklifi

Rusya, silahlı isyancıların kontrolünde ve Suriye ordusunun kuşatması altında olan Doğu Guta’daki militanlar ‘çıkış’ önerisi getirdi. Militanlara, Guta’yı terk etmeleri karşılığı güvenli çıkış teklif edildi.

Rusya’dan ‘güvenli çıkış’ teklifi

Suriye iç savaşında gözlerin çevrildiği Doğu Guta için Rusya’dan yeni öneri geldi. 

Rus ordusu, Şam’ın Doğu Guta banliyösündeki silahlı isyancılara ve ailelerine ‘güvenli çıkış’ önerdi. Açıklamada, Guta’dan çıkmayı kabul eden isyancılara ulaşım ve güvenlik sağlanacağı, yanlarına silahlarını alabilecekleri ve haklarında yargı süreci başlatılmayacağı belirtildi.

Bugüne dek Suriye hükümeti ile anlaşıp kontrol ettikleri bölgelerden çıkmayı kabul eden militanların birçoğu Türkiye sınırındaki İdlib’e getirilmiş durumda.

Ne olmuştu?

El Nusra ve Ceyşül İslam’ın başını çektiği militanların kontrolünde olan Doğu Guta, uzun süredir Suriye ordusu ile Rusya’nın kuşatması altında. Bölgedeki şiddet olayları önceki hafta tırmanışa geçmiş, bir haftada 400’ü aşkın kişinin ölmesinin ardından Birleşmiş Güvenlik Konseyi Suriye çapında 30 günlük insani ateşkes kararı almıştı.

Rusya ile Suriye ise Doğu Guta’yı kontrol eden militanların sivillerin çıkışını engellediğini ve ateşkese uymadığını savunuyor.

 Batı El Nusra’yı koruyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin Suriye’de El Nusra terör örgütünü korumaya çalıştığına ilişkin kanıtlar olduğunu söyledi

Lavrov basın toplantısında yaptığı açıklamada, ‘ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin şu anda ismini değiştirmekte olan El Nusra’yı korumaya çalışarak Şam’da rejimi değiştirmeye çalıştıklarına ilişkin kanıtlarımız var’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X