S-400’ler için NATO uyarısı

ABD’li üst düzey yetkililer, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının NATO için bir ‘ulusal güvenlik sorunu’ oluşturacağını söyledi. 

S-400’ler için NATO uyarısı

Türkiye’nin, ABD’nin tepkisine rağmen Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alma hazırlığında olması Ankara-Washington hattında gerginliği tırmandırıyor.

ABD’li üst düzey yetkililer, isimlerinin yayımlanmaması kaydıyla bir grup gazeteciye yaptıkları açıklamalarda, NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma planıyla ilgili uyarılarını yineledi. Yetkililer, Türkiye’nin S-400 satın almasının NATO’dan çekilmesi anlamına gelmediğini ancak bu durumun sadece ticari bir karar olarak değil, bir ulusal güvenlik sorunu olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

ABD’li yetkililerden biri, ‘Hem Türkiye’nin NATO ittifakına katkısının hem de (Türkiye ile NATO arasındaki) ikili ilişkinin kesintisiz ve etkilenmeden sürmesini sağlamak için bir dizi seçenek üzerinde çalışmaya devam ediyoruz’ ifadesini kullandı. Yetkili, ‘(S-400 nedeniyle) F-35 üzerinden ABD’ye ve NATO müttefiklerine yönelik risk, iki sistemin birlikte yerleştirilemeyeceği kadar ciddi’ diye ekledi.

KRİZİ TIRMANACAK

Öte yandan dünyanın en saygın dergilerinden The Economist, ABD’nin Türkiye’ye yeniden yaptırım kararı almasının gündemde olduğunu yazdı.

İngiliz dergisinin son sayısında yayımlanan makalede, Pentagon’un Türkiye’ye S-400 almasının ‘ağır sonuçlar yaratacağı’ uyarısında bulunduğu, geçen hafta iki Amerikan Dışişleri yetkilisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu mesajı bizzat ilettiği belirtildi. Derginin konuştuğu yorumcular, ‘Türkiye’nin S-400 anlaşmasından istese bile geri adım atmasının zor olduğunu, böyle bir kararın başta Suriye konusu olmak üzere Rusya ile ilişkilerde sorun yaratacağının’ altını çizdi.

The Economist, “Çoğu yorumcu sorunun artık bir dönüm noktasına yaklaşıp yaklaşmadığı değil, bunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği ile ilgili olduğunu söylüyor. Bazıları, Amerika’nın Türkiye’de 31 Mart’ta düzenlenecek yerel seçimlerde baskıyı artırmaya karar verebileceğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

F  35’LER GELMEYEBİLİR

Haberde ABD’nin, Rus istihbaratı veya savunma sektörüyle mali temas kuran kişi ve kurumlara yönelik CAATSA isimli yasa kapsamında Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceği belirtildi. Economist, ABD’nin teoride bu yaptırımlardan Türkiye’yi muaf tutabileceğini yazsa da, “Yetkililer bunun muhtemel olmadığını söylüyor.

Bu sonbahar için ufukta bir başka mühlet daha var; iki F-35 uçağının Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Eğer iki NATO müttefiki bir çözüm bulamazsa, bu uçaklar Türk topraklarına hiçbir zaman inemeyebilir” ifadelerini kullandı. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X