Sadece 150 kişiler! Beslenme biçimleri çok farklı…

Beslenme biçimleri ile dikkat çeken veganlar, oluşturdukları Bursa Vegan İnsiyatifi grubuyla vatandaşları; ‘hayvanlara nasıl zarar verdikleri’ konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor.

Sadece 150 kişiler! Beslenme biçimleri çok farklı…

DERYA DEMİR PINAR

Etin dışında hayvansal hiçbir ürün de yemeyen ve vejeterlanlara göre kuralları daha sıkı ancak sayıları ise daha az olan veganlar, oluşturdukları Bursa Vegan İnsiyatifi grubuyla vatandaşları; ‘hayvanlara nasıl zarar verdikleri’ konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor. 

Beslenme biçimleri hep ilgimizi çekmiştir. Kimilerimiz yadırgar, bazılarımız da normal karşılarız. Hatta, onlar gibi düşünmesek bile bu beslenme şeklini zamanla örnek alır, diyet uygularken eti sınırlı miktarda tüketiriz. Ama şunu da sürekli merak etmişizdir. Hiç et tüketmeden nasıl yaşarlar diye. Peki, sözünü ettiğimiz Vejetaryen ve Vegan yaşamı birbirinden ayıran özellik nedir… 

Vejetaryenler, hayvan eti ve yumurta yemezler, ancak süt ve süt ürünlerini tüketirler. Veganlar ise, hayvansal olan hiç bir ürünü yemez. Etin dışında, süt, sütlü ürünler ve yumurta da bunlara dahil. Ayrıca veganlar deri, yün ve ipek gibi hayvansal ürünleri de kullanmazlar. Vejetaryene göre, daha sıkı ve katı kuralları olan olan veganların sayıları da, diğer gruba göre daha az. Bu kuralların her biri ise hayvan yaşamı ve haklarına duydukları saygıdan kaynaklanıyor. 150’ye yakın veganın yaşadığı Bursa’da, bu isimlerden biri de 37 yaşındaki Selin Kale…

3837496-img_6346__61047.jpg

NASIL VEGAN OLDU?…

Selin Kale, hayvanların bir başka canlı için kesilip yenilmesine karşı olduğu için bundan 7 yıl önce vejeteryan bir yaşamı seçmiş. Endüstiriyel hayvancılığın verdiği zararı gördükten sonra da şimdilerde vegan olarak hayatını sürdürüyor. Dışarıda vegan kitleye çok fazla hitap eden yiyecek bulamayan Kale, yaklaşık 6 ay önce Nilüfer’de bir işletme açtı. İşyerinde kendisi gibi vegan olanlarla her hafta bir araya gelme fırsatı bulan Kale, kurdukları Bursa Vegan İnsiyatifi Grubu ile insanları bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyor.

“HAYVANA İŞKENCE”…

Veganlığı hayvan hakları olarak tarif eden Kale, “Hayvanların sömürülmesine ve istismarına karşı etik bir duruştur. Veganlık elbette doğuştan gelen bir şey değil. Hepimiz belli bir yaşa kadar hayvansal ürünler tükettik. Ama bir yerden sonra farkındalık başlıyor. Bazı şeyleri yemek için başka canlılara zarar verdiğimize şahit oluyoruz. Özellikle endüstriyel hayvancılık, hayvanlara işkence ediyor. Böyle bir şeye destek olmamak için veganlık yolunu tercih ettik. Ağız tadımız için başka canlıların zarar görmesini istemiyoruz. Hayvanlar bizim için hayata gelmedi. Buna rağmen biz onları önce kafese hapsediyoruz ardından soframıza koyuyoruz. Bu bana vahşice geliyor” dedi. Kale, veganların en büyük sıkıntılarının dışarıda yiyecek bulmakta zorluk çekmeleri olduğunu da belirtiyor.

3837496-img_6338__61047.jpg

GRUP KURDULAR…

Dışarıda çiğ köfte ve patates dışında yemek için bir şey bulamadıklarını, bu nedenle veganların gelip dilediğince yemeğini yiyebileceği bir kafe açtığını vurgulayan Kale, “Bu kafeye gelen veganlarla zaman içerisinde görüş alışverişinde bulunduk ve Bursa Vegan İnsiyatifi isimli grubumuzu kurduk. Burada haftada bir kez bir araya gelerek eylem planları hazırlıyoruz, vatandaşları nasıl bilinçlendirebilirizin çalışmasını yapıyoruz. İnsanlara, hayvanlara nasıl zarar verdiklerini anlatmaya çalışıyoruz. Bize nasıl doyuyorsunuz diye soranlar oluyor. Aç kalmıyoruz, bitkisel ürünlerden faydalanıyoruz. Sadece B12 takviyesi alıyoruz. Onun dışında ‘bitkilerin canı da yok mu onları neden yiyorsunuz’ sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Ama bitkiler bir birey değil ve merkezi sinir sitemleri yok” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X