Saldırıyı canlı yayınladı

Almanya’nın Halle kentinde bir sinagogu hedef  alan aşırı sağcı Stephan Balliet’in eylemi internetten canlı yayınladığı ortaya çıktı.

Saldırıyı canlı yayınladı

Alman basını saldırganın kısa bir süre ince internetten yayınladığı manifestoda beyaz olmayanları öldürmeyi planladığını yazdı.

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletininin Halle kentinde çarşamba günü silahlı bir kişinin bir sinagog önünde iki kişiyi öldürmesine tepkiler sürerken, saldırıyla ilgili birçok ayrıntı da gün yüzüne çıkıyor.

Saldırıyı düzenleyen 27 yaşındaki aşırı sağcı Alman vatandaşı Stephan Balliet’in, eylemi internetten canlı yayınladığı ortaya çıktı.

Saldırıların ardından gasp ettiği taksiyle olay yerinden kaçmaya çalışırken yakalanan Balliet’in, eylemi sırasında taktığı kaskın üzerindeki kamera aracılığıyla 35 dakika boyunca oyun sitesi ‘Twitch’ten canlı yayın yaptığı belirlendi. Twitch’in sahibi olan Amazon firmasından yapılan açıklamada, yayını canlı olarak 5 kişinin izlediği, ancak silinmesinden önce görüntülerin 2 bini aşkın kullanıcıya ulaştığı belirtildi. 

SOYKIRIMI TANIMIYORUM

Olay yerine kendi aracıyla gelen ve askeri üniforma tarzı kıyafetler giyen Balliet, kaydın başında İngilizce, ‘Merhaba, ben Anon, Yahudi Soykırımı’nın hiçbir zaman yaşanmadığını düşünüyorum. Tüm problemlerin kökeninde Yahudiler var’ diye konuşuyor. 

MANİFESTO YAYINLAMIŞ

Alman basını, Balliet’in yaklaşık bir hafta önce internetten yayınladığı manifestoda beyaz olmayanları öldürmeyi planladığını, bunun için de Halle’deki sinagogu hedef alacağını belirttiğini yazdı. Balliet’in babası, annesiyle birlikte yaşayan aşırı sağcı saldırganın gününün büyük bölümünü internette geçirdiğini söyledi.

Balliet’in eylemi, geçtiğimiz Mart ayında Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde bir camiyi basan Brenton Tarrant adlı aşırı sağcının saldırısını hatırlattı. Eylemi, Balliet gibi internetten yayınlayan Tarrant 51 kişiyi öldürmüştü.

STEINMEIER OLAY YERİNDE

Halle’deki saldırının ardından dün Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in şehri ziyaret eterek, saldırının yaşandığı yere gitti ve çiçek bıraktı. Steinmeier’e İçişleri Bakanı Horst Seehofer de eşlik etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X