Sarıkamış şehitlerine “ay yıldızlı” anma

TOKİ Başkanı Turan, Sarıkamış Harekatı’nın 100. yılı etkinliklerinin yapılacağı “ay yıldız” şeklindeki tören alanına ilişkin, “Sarıkamış’taki çaba, bir hilal uğruna can veren şehitlerimize vefa borcumuz” dedi.

Sarıkamış şehitlerine “ay yıldızlı” anma

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Birinci Dünya Savaşı’nda Rus işgalinde bulunan doğu illerini geri almak için düzenlenen ve on binlerce askerin şehit düştüğü Sarıkamış Harekatı’nın 100. yılında, bölgeye özel tören alanı inşa ediyor. 

TOKİ Başkanı Ergün Turan, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 56 bin metrekarelik sahaya inşa edilen “Kars Sarıkamış Harekatı Anma Tören Alanı ve Parkı” çalışmalarını yerinde inceleyerek, bilgi aldı.

Tören alanında yaklaşık 70 bin kişinin bir araya gelebileceğini belirten Turan, “ay yıldız” şeklinde projelendirilen alanın 2 Ocak’ta başlayacak anma etkinliklerine hazır olacağını vurguladı. 

Turan, tören alanını 100. yıl anma etkinliklerine hazırlamak için faaliyetlerini sürdüren ekiplerin adeta seferberlik halinde olduğunu ve üstün bir gayret içinde bulunduklarını anlattı. 

“Bir hilal uğruna can verenlere vefa borcumuz”

Yoğun kar yağışı ve eksi 15 dereceyi bulan soğuğa rağmen görevlilerin gönülden bir çabayla çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini ifade eden Turan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen proje için “Sarıkamış’taki çaba bir hilal uğruna can veren şehitlerimize vefa borcumuzdur” dedi.

Yerli mermer ve granit kullanıldı

Çalışmanın, “Sarıkamış Harekatı Anma Alanları Fikir Yarışması”nda birincilik ödülü kazanan proje olduğuna işaret eden Turan, bu yanıyla da TOKİ açısından büyük anlam taşıdığını bildirdi.

Turan, projede Türk Bayrağı’nı sembolize eden yıldız ve hilal motiflerinde 15 bin metrekare beyaz Afyonkarahisar mermeri, tören alanının merkezinde de 12 bin metrekare yerli granit ve küp taş kullanıldığını kaydetti.

Çalışmalar, soğuğa dayanıklı özel giysilerle yapılıyor

Sarıkamış şehitlerinin hatırasını yaşatmak amacıyla projelendirilen çalışmanın uygulama süreçlerinde özel tekniklere yer veriliyor. 

Ağır kış şartlarına göre titizlikle planlanan uygulama aşamalarında, çimento harcında su yerine antifriz, buz çözücü olarak da kalsiyum klorürden yararlanılıyor. Çimento harcının içerisine su yerine günde 2,5 ton antifriz katılırken, buz çözücü olarak 4 ton kalsiyum klorür kullanılıyor.

Soğuğa dayanıklı özel giysilerle saat 07.30’da başlayan tören alanı inşaat çalışmaları, aralarında taş ve mermer ustalarının bulunduğu 200 personelle yürütülüyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X