‘Savaşın freni boşalır’ 

ABD, Soğuk Savaş’ın son döneminde nükleer silahlanma yarışının önüne geçmek için Moskova ile imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) dün resmi olarak çekildi.

‘Savaşın freni boşalır’ 

Beyaz Saray anlaşmadan çekilmek için altı aylık süreci 1 Şubat’ta başlatmış, ABD’nin kararının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de anlaşmaya Haziran’da son vermişti. 

ABD ve NATO, Rusya’yı 9M729 füzeleri ile anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor. Suçlamaları reddeden Rusya, söz konusu füzelerin menzilinin 480 kilometre dolayında olduğunu savunuyor.

1987 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanan INF Anlaşması, 500 ila 5 bin 500 kilometre menzilli nükleer başlıklı füzelerin yasaklanmasını öngörüyor.

RUSYA: ANLAŞMA SONA ERDİ

Rus Dışişleri Bakanlığı, SSCB döneminde ABD ile imzaladıkları Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) resmen sona erdiğini duyurdu. Açıklamda, “Sovyetler Birliği ve ABD tarafından imzalanmış olup tarafların orta ve kısa menzilli füzelerini imha edilmesini içeren anlaşma, Amerikan tarafının girişimi ile 2 Ağustos 2019 itibarıyla geçerliliğini kaybetmiştir” denildi. 

BM: TEHLİKELİ BİR ADIM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres anlaşmadan vazgeçilmesini tehlikeli bir adım olarak nitelendirdi. Bu durumun balistik füzelerin yarattığı tehdidi artıracağını dile getiren Guterres, ‘Anlaşma geçerliliğini yitirdiğinde dünya, nükleer savaş karşısındaki paha biçilmez bir frenini kaybedecek’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X