Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Seçim sonucu ve siyasi etkisiyle Bursa Türkiye’nin sosyolojisi!

Sabah… Ankara’da yaşayan, bir ayağı Bursa’da olan, devlette görev yapan, ama siyasetten de yolu geçen değer verdiğimiz bir dostla sohbet ediyoruz.

Sandığa 3 gün kala…

Siyasetin genel görünümü elbette her sohbetin ana konusu. Fakat dostumuz siyasi analiz yerine çok daha farklı ve özel bir değerlendirme yaptı:

“İstanbul Türkiye’nin ekonomisi, Ankara siyaseti, Bursa da Türkiye’nin sosyolojisidir. Siyasi gelişmeleri de, sonuçları da buna göre analiz edip değerlendirmek gerekir.”

Gerçekten de doğru bir tespit.

Batı’dan Doğu’ya, Kuzey’den Güney’e Anadolu’nun tüm kentlerinden, Balkanlar’ın tüm bölgelerinden, Kafkaslar’dan, son dönem Ortadoğu’dan konuklarıyla çok geniş alanda zengin bir demografisi var Bursa’nın.

Bu kadar geniş coğrafi yelpazesine karşın sorunsuz kaynaşan nüfus yapısı, ister istemez toplumsal mozaik sonucu çıkarıyor.

Dahası…

Nüfus çeşitliliği ve yöreler zenginliği nedeniyle Bursa’nın toplum bilimi adına tam bir sosyoloji laboratuarı olduğunu söylemek bile mümkün.

Öyle ki…

Bursa hemen her dönem küçük Anadolu sonuçları verdi, öyle kabul edildi.

O bakımdan…

Ankara’daki dostumuzun siyasi tercihlere ve hareketleri tanımlamadan “Bursa Türkiye’nin sosyolojisidir” demesini önemsedik.

Çünkü…

Bu kadar geniş coğrafyayı bir arada sorunsuz yaşatan kentten çıkan ve adına seçim sonucu dediğimiz siyasal tercih göstergelerinin genel fotoğrafa yansıması da gayet normal.

Sözün özü…

Geçmiş yerel seçimlerin tümünden erken başlayan ve bu nedenle çok uzun süren yorucu bir seçim kampanyası maratonunun sonuna geliyoruz.

Adaylarını geçen yılın ocak ayında belirleyenler oldu. Neredeyse partilerin tümü eylül ayından itibaren teşkilatlarını harekete geçirip aday adaylığı başvurularıyla maratonu başlattı.

Doğrusu, bu kadar uzun siyasi kampanyalara dayanmak da kolay değil. Partiler ve adaylar sergiledikleri siyasi kondisyon nedeniyle bile kutlamayı hak ettiler.

 

Siyasi performans ve Mustafa Esgin

 

2.-yazi-icin-ak-parti-bursa-milletvekili-dr.-mustafa-esgin.pngAslında… Siyasi performansını AK Parti Nilüfer Adayı olduğu 2014 yerel seçiminde belli etmişti. Dr. Mustafa Esgin farklı projelerle yüksek tempoda çalışınca, açık farka karşın Mustafa Bozbey tüm siyasi yaşamının en zorlu seçimini yaşadı.

24 Haziran’da AK Parti Bursa Milletvekili seçilen Esgin, aynı tempoyu sürdürdü. Yerel seçim ortamında da her yerde onu görüyoruz.

Merkezdeki mahallelerde, yatırım programlarında, ağırlık Mustafakemalpaşa ve Karacabey olmakla birlikte tüm ilçelerde Mustafa Esgin görülüyor.

O da bu seçimin yorulanı oldu.

 

CHP’nin eski ‘İGM ekibi’ köyleri dolaşıp Bozbey’i anlatıyorlar

 

3.-yazi-icin-eski-il-genel-meclisi-chpli-uyeleri-ilhan-demiroz,-bilgin-alanbey,-resat-kizilaslan,-kahraman-atli.jpgBize de sürpriz oldu… CHP’den seçilerek değişik dönemlerde İl Genel Meclisi üyeliği yapanlar yerel seçim çalışmalarına katkı koyabilmek için grup oluşturmuşlar.

2014 seçimiyle lağvedilen İGM dönemi sonrası CHP Bursa Milletvekili de seçilen İlhan Demiröz önderliğindeki grupta Bilgin Alanbey, Reşat Kızılaslan, Kahraman Atlı, Sabahattin Sesli, Rıdvan Çalışkan, Hasan Aslantaş gibi eski dostlar var.

Akşam saati…

Köy çalışmasına giderken çay içimi konuğumuz oldular. Demiröz, Alanbey, Kızılaslan ve Atlı sohbet sırasında köyleri neden gezdiklerini de açıkladılar:

“Eski İGM’liler olarak gidebildiğimiz kadarıyla köyleri gezerek Mustafa Bozbey’in kırsala ve tarım kesimine bakışını, bu alandaki projelerini anlatıyoruz.”

Şunu da eklediler:

“Daha önceki görevimiz nedeniyle köyleri ve kırsalı zaten biliyoruz, tanıyoruz. Bozbey’i anlatırken aynı zamanda beklentileri dinleyip rapor haline getiriyoruz.”

 

Bozbey’in dikkat çeken ilçe ziyaretleri

 

4.-yazi-icin-mustafa-bozbey-iznik-ziyareti.jpgMillet İttifakı adına CHP Büyükşehir Adayı olarak açıklandığında Mustafa Bozbey için “Nilüfer dışında tanınır mı, Bursa 17 ilçeden ibaret” yaklaşımı öne çıkıyordu.

Ne var ki…

20 yıl Nilüfer Belediye Başkanlığı yapan Bozbey dağ yöresinden deniz ve göle, en doğudan en batıya ilçelerde büyük ilgi görüyor.

Ziyaretlerdeki görüntüler sandığa nasıl yansır bilemeyiz, ama ünü her yere yayılmış.

Kendisinin de söylediği gibi, Nilüfer’deki 20 yılı boşa geçirmemiş.

 

Bu projede dünya BursArt’la tanıyacak: İzle, gel, Bursa’yı keşfet

 

5.-yazi-icin-ebru-yigit-ve-belgesel-cekimi.jpegBüyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bir yandan sabahtan gece yarısına ilçe, köy, mahalle gezileriyle seçim çalışması yaparken, bir yandan da Bursa’yı dünyaya açacak yeni bir projeye destek verdi. BursArt.

Açıkçası…

Bursa’nın dünyaya sanat yoluyla tanıtılmasını hedefleyen proje fotoğraf ve video belgesellerinden oluşuyor. Ebru Yiğit ve Serkan Yiğit çifti projeyi hazırlamanın yanında, uygulamasını da üstlendiler.

Buna göre…

Bursa’nın doğal, kültürel ve tarihi mekanlarında video ve fotoğraf belgeselleri hazırlanacak. Ebru Yiğit fotoğrafları, Serkan Yiğit de videoları üstlendi.

Projenin özelliğini Serkan Yiğit açıkladı:

“BursArt projesinde 3 ayrı olguyu aynı formatta birleştirdik. Video, fotoğraf, ses yoluyla mekanları ve kavramları belgeleyip sanatsal belge içeriğiyle sergi açmak ilk kez denenen bir yöntem.”

Projede…

1’er dakikalık 30 video, birleşip 30 dakikalık tek belgesel olabiliyor. Sergiyi ziyaret edenler bu görüntüleri resim çerçevesini andıran özel bir ekranda izleyebilecekler.

Sergi Bursa yanı sıra pek çok ülkede izlenime açılacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X