Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Şeker hapları

Daha önceleri de yazığım gibi eğer şeker hastalığınız varsa öncelikli olarak hareket, yemek yeme ve stres üçlüsü konularında gereken dikkati göstermek zorundasınız. Günün 4-5 saatini televizyon karşısında hareketsiz olarak geçiriyor ve bir de patlamış mısır ile yanında bir bardak meyve suyu keyfini yaşayayım diyorsanız orada sıkıntı başlar. Alacağınız şeker düşürücü haplar size rüyalar alemini yaşatsa da belirli şeyleri yapmazsanız bu rüyalar kâbus ile sonlanır. Çünkü yaptığınız olay evi temiz göstermek amacı ile kirleri halının altına süpürüp biriktirmeye benzer. Kirler görünmeyecek ama bir gün kokusu evi saracaktır.

Bu ilaçlardan bir tanesi Metformin etken maddeli bir ilaç olup son yıllarda kilo kaybedersin, şekerini düşürürsün ve kandaki yağlarını düzeltirsin şeklinde artık herkesin dilinde olan ve leblebi gibi yazılmaya başlanan bir ilaçtır. Acaba gerçekten öylemi?

4 Ocak 2019 tarihli ve Prof. Zara M.Risoldi Cochrane (Creighton Ün. Farmakoloji Bölümü, Omaha, ABD) kaynaklı bir yazı çok sık kullanılan Metformin adlı ilacı ayrıntılı olarak anlatmış. Bu yazıya göre Metformin şeker hastalığında altta yatan nedeni tedavi etmemektedir. Karaciğerin glukoz yapımını azatlmak, bağırsaklardan glukoz emilimini azaltmak, çevre dokularda insülin hassasiyetini arttırarak glukozun daha iyi emilimini ve kullanımını sağlamak, kanda trigliseridlerin düşmesini sağlamak, az da olsa iştahı azaltmak gibi etkileri var. Bunlar bizim canımıza minnet. Ancak bu ilacı bir mucize diye kullanırken şunlar unutulmamalıdır: Madde kullanım geçmişi olanlar, karaciğer ve böbrek problemi olanlar, kalp hastalıkları ile ilgili bazı durumlar bu ilacın kullanımını kısıtlayabilir.

İshal, kusma, mide bulantıları, karın krampları, şişkinlik, ağızda metalik tat, iştah azalması, B12 vitamin eksikliği, başka ilaçlarla ve insülin ile birlikte kullanımına bağlı gelişen ciddi şeker düşmeleri ve genellikle böbrek sorunları olan kişilerde nadir de olsa görülebilecek olan lâktik asidoz durumuna dikkat edilmelidir. Bu ilaç fayda beklenen durumlar için halen iyi bir silahtır ama her silah gibi gereğinde kullanmak gereklidir. Hekiminize danışmadan, sırf kilo verdiriyor diye yarım yamalak bilgi sahibi olanların önerisi ile bu ilacı kullanmayın. 3 aylık şeker ortalaması (HbA1c) 7 nin altına düştüğünde, Açlık kan şekeri sabah 130 mg altına düştüğünde, yemekten sonra kan şekeriniz 180 mg altına düştüğünde şeker düşürücü ilaçlarınızı yeniden gözden geçirerek hayat tarzı değişiklikleri için gerekli gayreti göstermeye çalışın. Hareketinizi arttırın, yediklerinize çeki düzen verin, Vücut yağ oranını azaltıp kas yapmaya bakın.

MEYVE, DOST MU DÜŞMAN MI?

Onlarca kez ilaçlanan, içlerindeki lif, şeker  ve diğer besleyici maddeleri eski akranlarına oranla değiştirilen meyvelerden hiç bahsetmeyelim. Doğal ortamında yetişmiş, doğal kaynaklı gübre kullanılmış, temiz bir atmosferden inen yağmurdan suyunu almış bir elmanın içindeki şeker miktarı ile bir domatesin arasında çok fark yok. Bu şekilde yetişmiş meyvelerden belli bir oranda tüketmek sağlık açısından çok yararlı. Binlerce yıl insanoğlu bu meyveler ve sebzeler ile yaşadı, üredi, üretti. Ama doğadan topladıkları ile, içindeki kurtları, kabuğundaki lekeleri ile. Yorum sizlerin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X