Senato Trump’a meydan okudu

ABD’de Senato, Başkan Donald Trump üzerinde baskıyı artıracak iki karara imza attı.

Senato Trump’a meydan okudu

Senato, Kaşıkçı cinayetinden veliaht Prensi sorumlu tutan ve Yemen’de operasyon düzenleyen Riyad önderliğindeki koalisyona askeri desteğin durdurulmasını isteyen iki tasarıya onay verdi.

ABD Senatosu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan’a yönelik tepkilerin bir sonucu olarak ABD ordusunun Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona verdiği desteğin kesilmesi tasarısını kabul etti.

Başkan Donald Trump’a meydan okuyan tasarı, Senato’da 41’e karşı 56 oyla kabul edildi. Söz konusu tasarının yasalaşması için önünde hala aşılması gereken engeller olsa da, ilk kez Kongre’nin bir kanadı “Savaş Yetkisi Yasası” kapsamında ABD güçlerinin yabancı bir ülkeden çekilmesi hamlesine destek vermiş oluyor. Vietnam Savaşı sırasında kabul edilen yasa ABD Başkanı’nın kongre onayı olmadan olası çatışma bölgesine asker gönderme yetkisini sınırlandırıyor.

VELİAHT PENS SORUMLU

Senato Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’ın öldürülmesinden Veliaht Pens Muhammed bin Selman’ın sorumlu olduğunu belirten bir başka tasarıyı daha kabul etti. Oy birliğiyle kabul edilen tasarıda Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın ölümünden sorumlu olan herkesin adalet önünde hesap vermesini sağlaması çağrısı da yer aldı.
Her iki tasarının da ocak ayından önce ABD Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmesi beklenmiyor.

ABD Başkanı Trump’ın onayına sunulması durumunda ise veto edileceği belirtiliyor. Ancak senatonun aldığı kararların Beyaz Saray’ın Suudi Arabistan politikası konusunda güçlü bir mesaj niteliği taşıdığı vurgulanıyor.
Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesinin ardından Riyad yönetimine yönelik desteği sürdürmüştü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X